12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Benjamin Netanjahu postal izraelski premier z najdaljšim stažem

Izraelski premier Benjamin Netanjahu piše zgodovino, saj je postal izraelski premier z najdaljšim stažem v zgodovini države. Z današnjim dnem je namreč na položaju skupno že 4876 dni, kar je več kot 13 let. S tem je presegel očeta judovske države Davida Ben Guriona, je sporočil izraelski inštitut IDI.

 

“Moja misija je predvsem odvračati grožnje, v celoti liberalizirati izraelsko gospodarstvo in zmanjšati regulacijo,” je Netanjahu v petek povedal za konservativni časnik Israel Hajom. “Motivira me tudi potreba, da ustavim še eno grožnjo proti nam – rakete,” njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Izrael po navedbah Netanjahuja nadaljuje s prizadevanji za normalizacijo odnosov z arabskim svetom. Morda bi se lahko prek tega razrešil tudi “konflikt z našimi palestinskimi sosedi”, je dodal.

Netanjahu je bil izraelski premier med letoma 1996 do 1999; takrat je s 46 leti postal najmlajši premier v zgodovini države, navaja britanski BBC. Bil je tudi prvi izraelski voditelj, rojen po ustanovitvi države. Sedaj premiersko mesto zaseda neprekinjeno od leta 2009.

Danes 69-letni Netanjahu se sicer sooča z očitki o korupciji, po predčasnih parlamentarnih volitvah aprila mu tudi ni uspelo sestaviti vlade. Drugo priložnost pričakuje po novih volitvah 17. septembra.

V Izraelu je rekorden mandat doslej pripadel prvemu premierju Davidu Ben Gurionu (1886-1973), ki velja za očeta države. Karizmatični ustanovitelj Izraela je med drugim odločilno prispeval k zmagi v prvi arabsko-izraelski vojni in k razvoju države.

Država Izrael je bila razglašena 14. maja 1948. Ben Gurion je takrat v Tel Avivu prebral deklaracijo o neodvisnosti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine