32.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Beloruska olimpijka Timanovska ni osamljena! Na Lukašenkov režim opozorila še dva beloruska športnika!

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

Na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu je mednarodno javnost presenetil primer beloruske športnice, atletinje Kristine Timanovske. Beloruske oblasti so jo  hotele ugrabiti in jo prisilno odpeljati v domovino, a se je Timanovska rešila in zaprosila za azil na poljskem veleposlaništvu v Tokiu. Sedaj sta svoje nestrinjanje s političnim režimom v Belorusiji izrazila še dva beloruska olimpijca, atletinja Yana Maksimava in njen mož Andrey Krauchanka.

Beloruska atletinja Kristina Timanovska se je znašla v neprijetni situaciji, ko si je dovolila kritizirati svoje reprezentančne trenerje. Tega njeni nadrejeni niso dobro sprejeli in so jo hoteli na silo odpeljati v Belorusijo. Timanovska se je odločila, da se v domovino ne vrne več. Kar nekaj držav ji je ponudilo pomoč, med drugim tudi Slovenija. Vse kaže, da bo Timanovska sprejela humanitarni vizum Poljske in se tja začasno tudi preselila. Mednarodni olimpijski komite je zaradi Timanovske sprožil neodvisno preiskavo.

Sedaj sta se oglasila še dva beloruska športnika, atletinja Yana Maksimava in njen mož, atlet Andrey Krauchanka. Oba sta že dlje časa na črnem seznamu beloruskih oblasti, zato živita v Nemčiji. Sama sta se odločila, da bosta še naprej ostala v Nemčiji, saj beloruske oblasti nadaljujejo z zatiranjem demokratičnih procesov. Maksimova je v povezavi s primerom Timanovske zapisala, da “zdaj lahko izgubite ne le svobodo, ampak tudi življenje.”

Zapis beloruske atletinje Yane Maksimove v podporo Kristini Timanovski (Foto: Instagram)

Krauchanka podpisnik pisma proti Lukašenkovemu režimu
Njen mož Andrey Krauchanka velja za najuspešnejšega beloruskega atleta v mnogoboju. Leta 2008 je v Pekingu osvojil tudi medaljo za svojo državo. Bil je tudi eden izmed 400 beloruskih  športnikov, ki so mednarodno javnost v odprtem pismu seznanili z razmerami v Belorusiji. A kot je opozorila Maksimava v svojem zapisu, se v Belorusijo ne nameravajo vrniti.

Vrstijo se tudi drugi primeri, saj so v Ukrajini našli truplo beloruskega aktivista Vitala Shyhoua. Šestindvajsetletnega beloruskega aktivista Vitala Shyshoua so 3. avgusta našli obešenega v parku blizu svojega doma v Kijevu, potem ko je dan prej izginil. Ukrajinska policija in prijatelji iz kijevske organizacije, ki nudi pomoč preganjanim Belorusom, so dejali, da kaže znake pretepanja.

Večkratni prvak v mnogoboju in srebrni iz Pekinga 2008, Andrei Krauchanka, je eden izmed 400 beloruskih športnikov, podpisnikov pisma, v katerem nasprotujejo Lukašenkovemu režimu. (Foto: epa)

“Tukaj je mogoče svobodno dihati in biti eden od tistih, ki se borijo za svobodo svojih ljudi, sorodnikov in ljubljenih sodržavljanov. Zagotovo bomo zmagali,” je sporočila beloruskim oblastem Maksimava. Tudi ona spada v skupino športnikov, ki jih Lukašenko ne mara in jih zatira. Zanj so se začele vrstiti težave lani, ko je dejansko izgubil parlamentarne volitve, a se je s pomočjo svojih zaveznikov obdržal na oblasti.

Poleg primerov atletov Timanovske, Maksimove in Krauchanka je tednik Nasha Niva 3. avgusta poročal o pobegu rokometnega trenerja Vitsyaza Kanstantsina Yakauleua v Ukrajino. Junija je bil  aretiran in 15 dni pridržan zaradi udeležbe na neodobrenem protivladnem shodu. Timanovski je poljska oblast podelila humanitarni vizum, potem ko je sporočila, da se boji zapora ob vrnitvi v Belorusijo, njen beloruski mož pa naj bi pobegnil iz države, da se ji bo nato pridružil.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine