18.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 julija, 2021

Belorusija: Visokotehnološki IT sektor v vojni z diktatorjem Aleksandrom G. Lukašenkom

Ukvarjanje z visokimi tehnologijami v Belorusiji je postalo nevarno. Zaposleni  v najnaprednejši panogi množično zapustijo državo. Večdnevna prekinitev povezave z internetom ni edina težava, s katero so se soočali programerji od predsedniških volitev v Belorusiji. Uslužbenci njihove finančne policije(po naše FURS)so prišli in preiskali so pisarne več  različnih IT-podjetij, nekatere programerje so pridržali med uličnimi akcijami. Pripoveduje »Novaya« kako beloruski informacijski sektor preživlja proteste.

 

Prejšnji teden so v pisarno beloruskega informacijskega podjetja PandaDoc prišli uslužbenci oddelka za finančne preiskave (DFR), nekaj dni kasneje pa je postalo  več  znanega  o aretaciji  najvišjih direktorjev podjetja. Računovodja Yulia Shardiko, vodja pisarne-predstavništva  v Minsku  Dmitry Rabtsevich,  produktni direktor Viktor Kuvshinov in  direktor za človeške vire-HR Vladislav Mikholap  bi naj bili  obtoženi, da so protipravno prisvojili 107 tisoč beloruskih rubljev (3 milijone ruskih rubljev – po tečaju Centralne banke Ruske federacije) proračunskih sredstev, ki jih je storila skupina oseb, ki uporabljajo svoj uradni položaj. Grozi jim od 5 do 12 let zapora.

Pando Doc sta leta 2011 ustanovila dva Belorusa – Mikita Mikado in Sergej Borisjuk. Dve leti kasneje je ekipa ustvarila programsko opremo za avtomatizacijo prenosa in obdelavo  podatkov. V času obstoja projekta je bilo prodanih 20 tisoč naročil oziroma sklenjenih pogodb, start-up pa je zbral 50 milijonov dolarjev. Sedež podjetja je v ZDA, v Minsku pa dela več kot dvesto ljudi. Beloruska pisarna (Pandadok LLC) je neposredno vključena v razvoj izdelkov in je rezident HTP – High-Tech Park ( vikso tehnoločki park , po Belorusko Skolkovo).

Podjetje PandaDoc obtožbo zanika. Generalni direktor  pravi da je obtožba absurdna, “Pandadok” pa je zasebno podjetje, ki je bilo “revidirano šele pred mesecem dni”.

Več preberite na POVEZAVI.

Zadnje novice

Sorodne vsebine