9.1 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

(Belo)ruski tiran v enem samem dnevu pridržal 774 protestnikov za svobodo

Osovražen predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko se bo srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Govorila bosta o Lukašenkovem obstoju na oblasti, saj so se mu sodržavljani zoperstavili. Protesti se po volitvah Belorusiji vedno bolj razvnemajo, Lukašenko pa zoper protestnike uporablja silo, med drugim policija v civilnih oblačilih izvaja nasilje nad ženskami. 

Aleksander Lukašenko se je zjutraj iz Minska odpravil k predsedniku Putinu v njegovo rezidenco v Soči, kerj se bo z Vladimirjem Putinom pogovarjal, kako proteste ustaviti. Beloruski minister za notranje zadeve je sporočil, da je bilo v nedeljo pridržanih kar 774 ljudi, več kot 500 le v Minsku.

Protesti se v Belorusiji dogajajo že od same ponovne izvolitve Lukašenka, in sicer že preko enega meseca. Lukašenko je naznanil svojo zmago 9. avgusta, temu pa so sledili hudi protesti, ki se jih je Lukašenko odločil nasilno zatreti. Množični protesti in shodi so že nekaj časa moteni, saj jih policija vedno bolj ostro zaustavlja.

Po fotografijah, ki so bile posnete med protesti sodeč, je policija izvajala tudi nasilje nad protestnicami. Policisti, ki so včasih oblečeni v civilna oblačila in nosijo balaklave, so izbrali ljudi iz množice in jih strpali v oklepnike. Oblast je prav tako poiskala vse vodje protestnih shodov. Policija se tako predvsem trudi izslediti člane koordinacijskega sveta, ki si želijo čim bolj mirnega prenosa oblasti. Izsledene člane so aretirali, jim grozili ter jih nasilno izgnali.

Lukašenko zaprosil za Putinovo pomoč
Zaradi nastale situacije je Lukašenko javno zaprosil za Putinovo pomoč Belorusiji. Putina je pozval, naj posreduje z vojaškimi silami, saj meni, da nedavni protesti pomenijo vojaški napad državljanov pod vodstvom Nata. Putin je zavrnil vojaško posredovanje, a je Lukašenku obljubil, da bo poslal kontingent organov pregona v pomoč, v primeru, da situacija v Belorusiji uide izpod nadzora. V ponedeljek bo tako Rusija poslala padalce, ki bodo v Belorusiji izvajali vojaško vajo pod imenom “Slovansko bratstvo”. Lukašenko je pri Putinu prav tako zaprosil za finančna sredstva, ki bi mu omogočila nevtralizacijo protestniškega gibanja.

Rusija in Belorusija naj bi tako pričeli s povezovanjem v “zvezno državo”, kar bi prineslo povezovanje in integracijo med institucijami. Omenjeno povezovanje obstaja le na papirju, deloma zato, ker Lukašenko ni želel odstopiti z oblasti. Analitiki pravijo, da Putin Lukašenku ne zaupa, a ga je situacija  prisilila v sodelovanje, saj gre za dogajanje v bližini Rusije. Nekateri celo verjamejo, da bi naj bilo vse del Putinove igre s katero bi prisilil Lukašenka, da sprejme integracijo in se dejansko na “mehek način” priključi Rusiji.

Protestniki ne želijo prodati lastne države
Slogan nedeljskih protestov je bil “ne bomo mu dovolili prodati naše države”. Čeprav protesti niso geopolitično usmerjeni in ima več Belorusov ruske korenine, med prebivalci vlada vse večje nezadovoljstvo zardi pomoči Kremlja Lukašenku. Obisk Lukašenka v Sočiju pa je sicer prvo potovanje izven države od samega pričetka protestov. Po poročanju Kremlja, na omenjenem obisku, ne bo prišlo do podpisovanja dokumentov, prav tako pa tudi ne bo novinarske konference.

Sara Kovač/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine