17 C
Ljubljana
petek, 17 septembra, 2021

Belgija in Danska: množično cepljenje

V Belgiji so danes začeli kampanjo množičnega cepljenja proti covidu-19. Potem ko so pretekli teden v testni fazi cepili 700 ljudi, jih nameravajo zdaj po 87.000 na teden. Cilj je, da letos cepijo najmanj 70 odstotkov od 11,5 milijona prebivalcev.

Kampanjo začenjajo s cepljenjem zaposlenih in stanovalcev domov za ostarele. Tako bi lahko do konca januarja oziroma začetka februarja cepili med 150.000 in 200.000 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sledili bodo zdravstveni delavci, nato bodo na vrsti starejši od 65 let. Za njimi bodo cepili starejše od 45 let z dodatnimi dejavniki tveganja, zatem pa še tiste, ki so pomembni za delovanje gospodarstva in družbe. Cepljenje je prostovoljno in brezplačno.

Belgija je ena najhuje prizadetih članic Evropske unije v pandemiji covida-19. Doslej so potrdili več kot 650.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je 19.750 covidnih bolnikov.

Trenutno so sicer epidemiološke razmere stabilne. Med 26. decembrom in 1. januarjem so v povprečju našteli 1582 novih primerov okužbe na dan, kar je 14 odstotkov manj kot v tednu pred tem. Umrlo pa je v povprečju 65 bolnikov s covidom-19 dnevno, kar je 23 odstotkov manj kot v tednu pred tem.

Na belgijskem inštitutu za javno zdravje so sicer opozorili, da bi bil lahko upad števila novih primerov povezan tudi z manjšim številom opravljenih testov med prazniki.

Na Danskem bodo drugi odmerek cepiva zamaknili, da bi cepili čim več ljudi

Na Danskem bodo drugi odmerek Pfizerjevega cepiva proti covidu-19 zamaknili do šest tednov po prvem, da bi na ta način cepivo v najkrajšem času prejelo čim več ljudi. Evropska agencija za zdravila je v ponedeljek sporočila, da je za dosego polne zaščite treba spoštovati največ 42 dni med prvim in drugim odmerkom cepiva.

“Do zdaj smo načrtovali, da bi bil razmak med prvim in drugim odmerkom tri do štiri tedne, vendar pa lahko z drugim odmerkom brez težav počakamo do šest tednov,” je za TV2 po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal direktor danskega urada za zdravje Soren Brostrom.

“Na ta način bomo lahko cepili več ljudi,” je dejal Brostrom.

Nova priporočila veljajo tako za cepivo Pfizer/Biontech, s katerim v EU že poteka cepljenje, kot tudi za cepivo Moderne, o odobritvi katerega naj bi v sredo odločila Evropska agencija za zdravila (EMA).

Ta je sicer v ponedeljek sporočila, da mora za to, da bi dosegli polno imunost, miniti največ 42 dni med prvim in drugim odmerkom cepiva Pfizer/BioNTech, na spletni strani poroča Reuters.

EMA na spletni strani navaja, da podatki o učinkovitosti cepiva temeljijo na študijah, v katerih so ljudje oba odmerka prejeli v razmaku od 19 do 42 dni. Pri tem poudarja, da je polna imunost dosežena sedem dni po drugem odmerku.

Vsaka sprememba tega pravila bi zahtevala spremembe odobrene deklaracije izdelka in več kliničnih podatkov v podporo takšni spremembi,” sicer bi se štela za nedovoljeno uporabo zunaj smernic, je po poročanju Reutersa opozorila EMA.

Na Danskem s 5,8 milijona prebivalci je doslej prvi odmerek cepiva Pfizerja in BioNTecha prejelo skoraj 47.000 ljudi. V skladu z načrtom najprej cepijo oskrbovance domov za starejše, nato ranljive nad 65 let in zdravstvene delavce.

Od začetka pandemije so na Danskem potrdili 171.434 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1389 covidnih bolnikov. Konec decembra so zaradi naraščanja števila hospitaliziranih bolnikov podaljšali stroge ukrepe za zajezitev virusa do 17. januarja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine