12.7 C
Ljubljana
četrtek, 19 maja, 2022

Beduini se počutijo zapostavljene, izraelska vlada jim bo dovolila samo še eno ženo!

Izrael poskuša odpraviti poligamijo, ki je razširjena med revnimi in neizobraženimi beduini. Po uradnih podatkih izraelske vlade naj bi poligamijo prakticiralo celo do 30 odstotkov beduinskih moških, v nekaterih vaseh pa celo 60 odstotkov! A Izrael namerava zdaj temu narediti dokončno konec. 

Hadra al-Faqira je praznovala obletnico poroke le nekaj tednov potem, ko je rodila hčerko, a ni imela česa proslavljati, saj je njen mož odšel in vzel drugo ženo. Vse odkar se je preselil v prašno beduinsko naselje in si tam ustvaril novo družino s sedmimi otroki, ga ni videla. Hadra je povedala, da ne prenese misli na drugo ženo, o svojem možu pa je dejala: “Uničil je mojo družino s tem, ko je ustvaril novo.” Izrael je sicer že pred desetletji prepovedal poligamijo, a je le-ta še vedno zelo razširjena med revnimi in neizobraženimi beduini.

Izrael torej poskuša odpraviti staro navado, med drugim tudi tako, da bi kaznoval domnevne beduinske poligamiste. Seveda pa so beduini že skočili v zrak in se pritožujejo, češ da jih izraelska vlada sistematično zapostavlja in diskriminira. Izraelski vladi tudi očitajo, da bo s tem ukrepom omejila rast prebivalstva. A generalna direktorica ministrstva za pravosodje Emi Palmor, ki vodi kampanjo, je odločena, da ji bo uspelo zakon uveljaviti tudi v praksi. Kar dve leti je namreč raziskovala problem in razpravljala o rešitvah z beduinskimi aktivisti: “Beduinska skupnost je edini kraj v državi, kjer je poligamija legitimna, javna, izpostavljena in kjer se tega nihče ne sramuje. To je občutljivo vprašanje, ki pa se mora končati,” piše Breitbart.

Beduini, potomci nomadskih plemen, so del 1,8-milijonske arabske manjšine v Izraelu, kar je približno 20 odstotkov prebivalcev Izraela. V južni puščavi Negev živi okrog 240 tisoč ljudi, mnogi od teh v improviziranih taboriščih brez elektrike, kanalizacije ali tekoče vode. Izraelska vlada razpolaga s podatki, da med 20 in 30 odstotki beduinskih moških izvaja poligamijo, pri čemer se je v nekaterih vaseh ta stopnja dvignila celo za 60 odstotkov. Beduinska poligamija ima številne oblike, od več žensk, ki živijo pod isto streho, do moških, ki si poiščejo drugo ženo, ne da bi se ozirali nazaj.

Za konec pa nazaj k 47-letni Hadri al-Faqiri, ki se je poročila pri 16-ih. Po osmih skupnih letih in štirih otrocih jo je mož zapustil, češ da si bo poiskal raje mlajšo, premožnejšo ženo. Potem je zavrnil vse prošnje, naj še kdaj vidi njo ali njune otroke. “Trdi, da niso več njegov ‘posel’,” pravi strta Hadra. Njeni otroci so potem, ko jih je zapustil oče, padli v droge in ulični kriminal.

Dejstvo je, da je poligamija povezana z nasiljem v družini, psihičnimi motnjami in poglabljanjem revščine. Strokovnjaki trdijo, da je ta običaj prispeval k znižanju povprečne starosti beduinskih deklic ob poroki – sedaj je ta povprečno 18 let, v šolo jih po poroki ne hodi kar 85 odstotkov, 80 odstotkov pa jih je brezposelnih. Lanskega novembra je bila v Izraelu izrečena tudi prva obsodba za poligamijo, moški je dobil 18 mesecev zaporne kazni.

J. G./Nova24TV

Sorodne vsebine