17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Avtokratski »sultan« Erdogan vse bolj zaostruje razmere v Turčiji: njegov režim z aretacijami nad stavkajoče delavce!

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v teh dneh podpisal odlok, s katerim je določil, da morajo biti vse pogodbe za prodajo ali oddajo nepremičnin sklenjene z uporabo domače valute lire. Gre za nov poskus, s katerim želi Turčija dvigniti vrednost lire. Vse veljavne pogodbe, ki so sklenjene v tujih valutah, morajo biti spremenjene v 30 dneh.

 

Gre za nov ukrep za dvig vrednosti lire, ki je v zadnjem mesecu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na padanje vrednosti lire vplivajo predvsem zaostreni odnosi z ZDA.

ZDA so namreč sredi avgusta uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu. Pred tem so ZDA 1. avgusta že uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve.

Krepijo se tudi strahovi, da bo Turčija zdrsnila v recesijo, potem ko se je gospodarska rast v drugem četrtletju upočasnila, analitiki pa opozarjajo, da Edroganova monetarna politika ne bo obrodila želenih sadov.

Turška žandarmerija pa je danes pridržala skoraj 400 delavcev na letališču v Istanbulu, kjer že drugi dan poteka stavka, so poročali lokalni mediji. Delavci so protestirali celo noč, saj se jim z delodajalci ni uspelo dogovoriti o boljših delovnih pogojih, nakar je v jutranjih urah na območje letališče vdrla žandarmerija.

Gradbeni delavci so v bližini gradbišča na območju letališča vzpostavili tabor, ki so ga v jutranjih urah obkolili pripadnik žandarmerije in aretirali stavkajoče, povzema pisanje turških medijev nemška tiskovna agencija dpa.

Varnostne sile so sicer že v petek proti stavkajočim uporabile solzivec in vodni top.

Delavci so od podjetja IGA, ki upravlja z gradbiščem in letališčem, zahtevali boljše delovne pogoje, češ da z njimi ne ravnajo kot z ljudmi. Kot navajajo, živijo v slabih pogojih ter imajo težave s plačami, pogoste so tudi nesreče.

Podjetje je pozno v petek sporočilo, da bodo zahteve izpolnili, kakor hitro bo to možno, a niso podpisali nobenega sporazuma, zato so delavci nadaljevali stavko.

V Istanbulu gradijo že tretje letališče, ki ga bodo predvidoma odprli konec oktobra. Kakor trdi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, bo to največje letališče na svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine