21.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Avtokrati držijo skupaj: Putin podprl Madura, čeprav mu ob tem svetuje pogovore z nasprotno stranjo

Ruski predsednik Vladimir Putin danes v Moskvi gosti venezuelskega kolega Nicolasa Madura. Ob začetku pogovorov je Putin ponovil, da podpira Madurov režim, a venezuelskega predsednika ob tem pozval, naj bo odprt za dialog s svojimi kritiki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Posvaril je, da bi zavračanje dialoga še dodatno ogrozilo državo.

 

“Brez dvoma podpiramo dialog, ki ga imate vi in vaša vlada z opozicijskimi silami,” je dejal Putin Maduru.

Ob tem je pohvalil sodelovanje med državama ter povedal, da namerava Rusija v Venezuelo v bližnji prihodnosti poslati 1,5 milijona odmerkov cepiva proti gripi. Z dvostranskim sodelovanjem je zadovoljen tudi Maduro. “Skupaj lahko premagamo vse težave,” je poudaril.

Venezuela je v hudi gospodarski in politični krizi, Maduro pa po zmagi na lanskih volitvah, katerih izidov številne države ne priznavajo, išče podporo zaveznikov. Teh je malo, med najbolj gorečimi pa sta Rusija in Kitajska.

ZDA, ki podpirajo samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja in so proti Venezueli uvedle embargo na nafto, so že večkrat pozvale Rusijo, naj odreče podporo Maduru. Rusija te zahteve zavrača in Washington obtožuje, da hoče izvesti državni udar.

Putinov tiskovni predstavnik je na predvečer srečanja dejal, da bosta voditelja govorila tudi o “neposrednem vmešavanju tretjih držav v latinskoameriške zadeve”.

Maduro je bil v Moskvi nazadnje na obisku decembra lani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine