28.3 C
Ljubljana
četrtek, 17 junija, 2021

Avstrijski varuh konkurence BWB preiskuje ameriškega spletnega trgovca Amazon

Avstrijski varuh konkurence BWB preiskuje ameriškega spletnega trgovca Amazon. Preveriti želi, ali Amazon zlorablja svoj prevladujoči tržni položaj za postavljanje lastnih proizvodov pred tiste, ki jih prek njegove spletne trgovine ponujajo avstrijski ponudniki, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

BWB je decembra lani prejel prijavo trgovinskega združenja, v kateri prijavitelj Amazon obtožuje nepoštenih praks. V svoji spletni trgovini naj bi namreč diskriminiral druge prodajalce in v ospredje postavljal svoje proizvode.

Prav tako naj bi Amazon v preteklosti nenadno ukinil račune prodajalcev brez razloga. Trgovce je silil, naj razkrijejo svoje nabavne cene, v njihovih računih pa navajal napačne podatke o dostavi.

Trgovci so opazili tudi, da jih je Amazon izbrisal iz raznih razvrstitev produktov, pogodbe, ki jih sklepa z njimi, pa so takšne, da jim ne nudijo skoraj nikakršne pravne zaščite.

“Digitalni svet ni pravni vakuum. Podjetja, ki delujejo globalno, morajo spoštovati avstrijske zakone in pravila,” je poudaril prvi mož BWB Theodor Thanner.

BWB se je za preiskavo odločil po posvetovanju z Evropsko komisijo in nemškim protikartelnim uradom, ki je podoben postopek proti Amazonu sprožil novembra lani.

Preiskava bi lahko vodila do opozorila, sankcij ali kazni, če bi se izkazalo, da je trgovec kršil avstrijsko in evropsko zakonodajo. Amazon ima sicer svoj evropski sedež v Luksemburgu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine