12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Avstrijski notranji minister uspešno prestal glasovanje o nezaupnici

Avstrijski notranji minister iz vrst svobodnjakov Herbert Kickl je včeraj prestal glasovanje o nezaupnici v parlamentu, h kateremu so pozvali poslanci zaradi predloga ministrstva o omejitvi medijev. Podporo sta mu tako izkazali obe koalicijski partnerici – Avstrijska ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ).

 

Pred tem je Kickla opozicija ponovno ostro kritizirala zaradi internega elektronskega sporočila, v katerem je ministrstvo policiji svetovalo, naj z določenimi mediji omeji stike zgolj na zakonsko predviden obseg, poroča nemška tiskovna agencija dpa. V sporočilu, ki je v torek zanetil afero, je tudi navedeno, da naj bi policija v sporočilih za javnost navajala državljanstvo in status bivališča osumljenca kaznivega dejanja ter da naj bi prav tako okrepili obveščanje javnosti o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost.

Ljudje imajo pravico izvedeti, kdo so osumljenci kaznivih dejanj

Kickl je v parlamentu danes zagotovil, da noben državni organ ne postavlja pod vprašaj svobode medijev in izražanja mnenj ter da ni naročil spornega sporočila. Po njegovih besedah ga je spisal tiskovni predstavnik ministrstva na lastno pest in je tako odgovoren za to. Je pa minister obranil tisti del sporočila, ki govori o navajanju državljanstva in drugih podrobnosti osumljencev, češ da imajo ljudje pravico, da so informirani, še poroča STA.

C. Š.

Zadnje novice

Sorodne vsebine