17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Avstrijska vlada soglasno za avstrijskega člana prihodnje Evropske komisije predlagala Hahna

Avstrijska vlada je danes soglasno za avstrijskega člana prihodnje Evropske komisije predlagala dosedanjega evropskega komisarja Johannesa Hahna, ki prihaja iz vrst avstrijske ljudske stranke. Imenovanje Hahna je nato danes podprl tudi pristojni odbor parlamenta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Pristojni parlamentarni odbor je danes na predlog vlade soglasno podprl Hahna za avstrijskega komisarskega kandidata. Socialdemokrati in stranka Neos so si sicer zaželeli več kandidatov.

V primeru, da ga bo nova predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izbrala za člana svoje komisije, bo to za 61-letnega Hahna že tretji komisarski mandat.

Vsi kandidati za komisarje morajo nato opraviti zaslišanje v Evropskem parlamentu. Zaslišanja naj bi potekala v septembru oziroma v začetku oktobra, nato bo parlament predvidoma na oktobrskem plenarnem zasedanju glasoval o Evropski komisiji kot celoti.

V dosedanji Evropski komisiji pod vodstvom Jean-Clauda Junckerja je bil Hahn komisar za širitev in sosedsko politiko. Bivši avstrijski minister za znanost je evropski komisar od leta 2010. Prvi mandat je bil komisar za regionalno politiko.

 

 

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine