19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Avstrijci zaradi članstva v EU veliko pridobili: po 25 letih članstva bogatejši za 16 odstotkov

Avstrijci so zahvaljujoč članstvu v EU bogatejši za 16 odstotkov, kaže raziskava ekonomskega inštituta Wifo. Avstrija se je uniji skupaj s Švedsko in Finsko pridružila pred 25 leti, a so članstvo najbolje izkoristili severni sosedje, pri čemer jim je znatno pomagala geografska lega, ugotovitve Wifa povzema srbska tiskovna agencija Tanjug.

 

K pozitivnemu gospodarskemu razvoju Avstrije je največ pripomogel izvoz v druge države EU, ki se je od pridružitve uniji podvojil. Obenem se je zaradi ukinitve carin in drugih trgovinskih omejitev pocenil uvoz, zaradi česar so se cene v povprečju spustile za 2,4 odstotka.

Vse to je privedlo do tega, da je realni bruto domači proizvod v 25 letih skočil za 16 odstotkov. Unija je spodbudila tudi trg dela, saj bi bilo po raziskavi Wifa danes v Avstriji 13 odstotkov oz. pol milijona manj delovnih mest.

“Avstrija je v dobro izkoristila tudi svojo geografsko lego in je ena od gospodarskih zmagovalcev širitve EU na vzhod,” dodaja Wifo. Avstrijska podjetja so zelo zgodaj prepoznala potencial vzhodnoevropskih trgov, kar je tudi avstrijska prednost v primerjavi s Finsko in Švedsko.

Wifo ob tem ugotavlja, da bi bila Avstrija tudi v primeru širitve unije na Zahodni Balkan tista, ki se bi ji to najbolj obrestovalo. Ob tem sicer inštitut izpostavlja, da je cilj, da bi se unija na Zahodni Balkan širila do 2025, zaradi velikih zaostankov v gospodarstvu in infrastrukturi ter političnih izzivov, zelo ambiciozen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine