22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Avstrija zapira sedem mošej in več imamov predmet preiskave zaradi financiranja iz tujine

Avstrija je danes v skladu z leta 2015 sprejetim zakonom o islamu napovedala zaprtje sedmih mošej, več deset imamom pa zaradi suma prepovedanega financiranja iz tujine grozi izgon. “Vzporedne družbe, politični islam in težnje k radikalizaciji v naši družbi nimajo mesta,” je ob tem pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz.

Med zaprtimi mošejami je turška mošeja na Dunaju in šest mošej, s katerimi upravlja arabska verska skupnost. Štiri od njih se nahajajo na Dunaju, dve v zvezni deželi Zgornja Avstrija in ena na avstrijskem Koroškem.

Njihovo zaprtje so odredili zaradi kršitev zakona o islamu, je na jutranji novinarski konferenci v kanclerskem uradu pojasnil Kurz. Kot je dodal vicekancler Heinz-Christian Strache, ni mogoče “trpeti sovražnih pridig pod krinko religije”.

Minister za kulturo Gernot Blümel je pojasnil, da so turško mošejo na Dunaju zaprli zaradi suma desničarskega ekstremizma in ker ni pridobila ustreznega dovoljenja za delovanje s strani Avstrijske skupnosti za islamsko vero, krovne skupine muslimanov v državi. Arabske mošeje so zaprli zaradi salafističnih stališč, ki naj bi jih pridigali v njih, je še pojasnil Blümel.

Trenutno zaradi kršitve prepovedi financiranja iz tujine preiskujejo do 60 imamov, od katerih naj bi bila večina vključenih v Združenje turških-islamskih kulturnih društev v Evropi (ATIB). To je je neposredno pod nadzorom turških državnih verskih organov.

Ustrezen postopek so že sprožili proti 11, od katerih so pri dveh tudi že ugotovili kršitve. Tisti, pri katerih bodo ugotovili kršitve, bodo morali zapustiti državo, sicer jim grozi izgon, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil notranji minister Herbert Kickl.

Preiskavo mošej in imamov so v Avstriji uvedli po aprilski objavi fotografij otrok, ki so v eni glavnih dunajskih mošej, povezanih s turško skupnostjo, uprizorili eni glavnih bitk Otomanskega cesarstva med prvo svetovno vojno.

Na fotografijah je bilo videti dečke, kako nosijo turško zastavo in korakajo, oblečeni v maskirne uniforme. Uprizorili so tudi mrtve vojake, prekrite s turškimi zastavami. Prav tako je bilo videti deklice z naglavnimi rutami.

Mošejo, kjer se je dogodek odvil, je vodil ATIB, ki je ob objavi fotografij aprila sporočil, da je šlo za “obžalovanja vreden” dogodek.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine