24.5 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Avstrija za en dan preložila vajo varovanja meje v Špilju

Avstrija je po protestih iz Slovenije za en dan preložila načrtovano veliko vajo varovanja meje v Špilju, na kateri naj bi sodelovalo več sto policistov in vojakov. Vajo so s 25. junija, ko je v Sloveniji praznik dan državnosti, preložili na 26. junij, je v petek poročal avstrijski časnik Kurier.

 

Da so se odločili za preložitev vaje, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdilo tudi notranje ministrstvo na Dunaju. Razlog za preložitev je, da je v ponedeljek, 25. junija, v Sloveniji praznik, so navedli.

Vendarle pa na Dunaju vztrajajo pri izvedbi vaje. Na njej želi avstrijski notranji minister Herbert Kickl, ki prihaja iz vrst skrajno desnih svobodnjakov, preveriti, ali je nova enota za varovanje meje Puma pripravljena, da obvlada morebiten nov naval migrantov na avstrijsko mejo, navaja Kurier na svoji spletni strani.

Slovenska notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je sicer v sredo v pismu Kicklu izrazila nasprotovanje vaji tako zaradi dejstva, da naj bi del te vaje potekale na slovenskem ozemlju, kot tudi, ker bi imel ta “prikaz množičnega prihoda nezakonitih migrantov s slovenske strani na avstrijsko neizogibno zelo negativen učinek v Sloveniji, verjetno pa tudi v Avstriji”, so v sredo sporočili z notranjega ministrstva.

Ministrica je tudi poudarila, da ta vaja “ne bo v ničemer prispevala k dobrim odnosom med našima državama ali k skupnim prizadevanjem za obvladovanje migrantske situacije v regiji”.

Ocenila je, da Avstrija pretirava, in poudarila, da Slovenija uspešno in učinkovito brani zunanjo schengensko mejo in si prizadeva, da se migrantski val iz let 2015 in 2016 ne bi ponovil. Dokaz za to je tudi dejstvo, da so avstrijski organi Sloveniji letos vrnil 13 oseb, lani v celotnem letu pa 39, je še poudarila ministrica v pismu Kicklu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine