23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Avstrija se glede vračanja prosilcev za azil zanaša na Seehoferjeva zagotovila

Avstrija se glede vprašanja vračanja prosilcev za azil zanaša na zagotovila nemškega notranjega ministra Horsta Seehoferja po četrtkovih pogovorih na Dunaju, je danes poudaril avstrijski kancler Sebastian Kurz v odzivu na migracijski dogovor nemške vlade.

Seehofer je v četrtek na Dunaju zatrdil, da se bo Nemčija osredotočila na vračanje prosilcev za azil v Grčijo in Italijo ter da Avstrija ne bo prevzemala odgovornosti za prosilce za azil, za katere ni odgovorna.

Nemška koalicija je nato v četrtek zvečer dosegla dogovor, ki še vedno dopušča možnost vračanja prosilcev za azil v Avstrijo, čeprav so po veljavnih pravilih zanje odgovorne druge države.

Kurz je o tem danes dejal, da se je Nemčija v prizadevanjih za zajezitev sekundarnih migracij očitno odločila za nacionalne ukrepe, da to jemljejo na znanje in da je dobrodošlo, da se v Berlinu lotevajo tega problema, na katerega Dunaj že dolgo opozarja.

Obenem je izpostavil, da verjamejo nemškemu notranjemu ministru, ki je v četrtek na Dunaju v pogovorih z avstrijsko vlado in tudi za medije jasno povedal, da Nemčija v Avstrijo ne bo vrnila nobenega prosilca za azil, za katerega ta ni odgovorna.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je na novinarski konferenci s Kurzem izpostavil, da se strinja s tem, kar je bilo dogovorjeno v četrtek na Dunaju.

Kurz in Seehofer sta v četrtek na Dunaju tudi poudarila, da želita njuni državi v sodelovanju z Italijo zapreti sredozemsko migracijsko pot, o čemer bodo prihodnji teden v Innsbrucku razpravljali notranji ministri Nemčije, Avstrije in Italije.

Nemški notranji minister je sicer izpostavil tudi, da se je treba z Grčijo in Italijo o vračanju prosilcev za azil še dogovoriti, ter opozoril, da bo, če pogajanja ne bodo uspešna, treba premisliti tudi o drugih ukrepih.

Seehofer, predsednik Krščansko-socialne unije (CSU), bavarske sestre Krščansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel, v prizadevanjih za čim boljši rezultat na jesenskih volitvah na Bavarskem v boju z desno Alternativo za Nemčijo (AfD), ki vodi ostro protimigracijsko politiko, tudi sam zaostruje migracijsko retoriko in maje vlado.

Nemška politična kriza zaostruje odnose z Avstrijo in nasploh krepi živčnost v uniji, kjer se pred evropskimi volitvami maja prihodnje leto stopnjuje zaskrbljenost, da bo neučinkovitost unije pri reševanju migracijskih problemov okrepila protievropske in avtoritarne sile.

Zadnje novice

Sorodne vsebine