14.5 C
Ljubljana
sobota, 28 maja, 2022

Avstrija ne bo dovolila turške volilne kampanje na svojih tleh

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes dejal, da v Avstriji ne bodo dovolili, da bi turški politiki izvajali kampanjo pred junijskimi predčasnimi volitvami v Turčiji.

“Turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana že leta skušajo instrumentalizirati turško skupnost v Evropi,” je dejal Kurz za javni radio Ö1. Dogodki v okviru turške volilne kampanje “niso zaželeni in jih torej ne bomo dovolili”, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Erdogan je v četrtek za 24. junij sklical predčasne parlamentarne in predsedniške volitve, kar leto in pol pred rednimi. Na njih naj bi bil po pričakovanjih izvoljen za nov petletni mandat, a z večjimi pooblastili, saj bo z volitvami začel veljati na lanskem spornem ustavnem referendumu potrjen predsedniški sistem.

Kurz je pojasnil, da bodo v skladu z lani sprejetim zakonom o javnih zborovanjih lahko prepovedali vse dogodke v okviru turške kampanje. Ne bodo dovolili niti zborovanj turške opozicije, da bi preprečili “prenos razgretega vzdušja v Avstrijo, ker to škodi našemu sobivanju v državi”.

Lani so se zaostrili odnosi med Turčijo in več članicami Evropske unije, med drugim z Avstrijo in Nemčijo, potem ko so te države prepovedale zborovanja pred omenjenim turškim referendumom.

Julija lani je nato Avstrija še prepovedala vstop v državo turškemu ministru za gospodarstvo Nihatu Zejbekciju, ki se je hotel udeležiti zborovanja ob obletnici poskusa državnega udara v Turčiji leta 2016.

V Avstriji živi okoli 360.000 ljudi turškega porekla, med katerimi jih je 117.000 turških državljanov. Mnogi naj bi bili podporniki Erdogana in so na referendumu podprli uvedbo predsedniškega sistema.

Sorodne vsebine