3.7 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Avstrija ne bo dovolila turške volilne kampanje na svojih tleh

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes dejal, da v Avstriji ne bodo dovolili, da bi turški politiki izvajali kampanjo pred junijskimi predčasnimi volitvami v Turčiji.

“Turške oblasti pod vodstvom predsednika Recepa Tayyipa Erdogana že leta skušajo instrumentalizirati turško skupnost v Evropi,” je dejal Kurz za javni radio Ö1. Dogodki v okviru turške volilne kampanje “niso zaželeni in jih torej ne bomo dovolili”, je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Erdogan je v četrtek za 24. junij sklical predčasne parlamentarne in predsedniške volitve, kar leto in pol pred rednimi. Na njih naj bi bil po pričakovanjih izvoljen za nov petletni mandat, a z večjimi pooblastili, saj bo z volitvami začel veljati na lanskem spornem ustavnem referendumu potrjen predsedniški sistem.

Kurz je pojasnil, da bodo v skladu z lani sprejetim zakonom o javnih zborovanjih lahko prepovedali vse dogodke v okviru turške kampanje. Ne bodo dovolili niti zborovanj turške opozicije, da bi preprečili “prenos razgretega vzdušja v Avstrijo, ker to škodi našemu sobivanju v državi”.

Lani so se zaostrili odnosi med Turčijo in več članicami Evropske unije, med drugim z Avstrijo in Nemčijo, potem ko so te države prepovedale zborovanja pred omenjenim turškim referendumom.

Julija lani je nato Avstrija še prepovedala vstop v državo turškemu ministru za gospodarstvo Nihatu Zejbekciju, ki se je hotel udeležiti zborovanja ob obletnici poskusa državnega udara v Turčiji leta 2016.

V Avstriji živi okoli 360.000 ljudi turškega porekla, med katerimi jih je 117.000 turških državljanov. Mnogi naj bi bili podporniki Erdogana in so na referendumu podprli uvedbo predsedniškega sistema.

Zadnje novice

Sorodne vsebine