2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Avstralski premier bo preiskoval požare, ne bo pa uvajal davka na podnebne spremembe

Avstralski premier Scott Morrison, ki je zaradi mlačnega odziva na katastrofalne požare po državi tarča številnih kritik, se je danes zavzel za vzpostavitev komisije za preiskavo požarov. Število smrtnih žrtev ognjene stihije je medtem naraslo na najmanj 27, potem ko je umrl še en gasilec.

 

Morrison je dejal, da bi bila ustanovitev preiskovalne komisije nujna. “To bom predlagal kabinetu,” je napovedal v pogovoru za avstralsko javno televizijo ABC.

Premier, ki je sicer odločen zagovornik fosilnih goriv, je napovedal tudi omejitev izpustov toplogrednih plinov. “V prihodnjih letih bomo razvijali svojo politiko na tem področju, da bi še zmanjšali izpuste, vendar brez davka na ogljikov dioksid, brez zvišanja cen elektrike in brez zapiranja tradicionalnih industrij,” je povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Požari po Avstraliji pustošijo že več mesecev. Danes je sicer delo gasilcem nekoliko olajšalo hladnejše vreme, tako da so lahko ogenj nekoliko omejili.

So pa požari v soboto zahtevali novo smrtno žrtev. Po navedbah poveljnika gasilcev v zvezni državi Viktorija je 60-letni gasilec umrl med gašenjem požara na območju Omeo. Najverjetneje je nanj padlo drevo.

S tem se je število smrtnih žrtev požara povzpelo na najmanj 27, nekateri mediji pa poročajo o 28 žrtvah.

Zadnje novice

Sorodne vsebine