22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Antonio Tajani se je po sestanku s slovensko in hrvaško delegacijo evroposlancev opravičil in dodal: “Vse žrtve fašizma, nacizma in komunizma je potrebno obravnavati z enakim spoštovanjem”

Sestanek predsednika evropskega parlamenta Antonia Tajanija in slovenske ter hrvaške delegacije evropskih poslancev skupine Evropske ljudske stranke se je končal s pisno izjavo Tajanija, s katero se ograjuje od besed, izrečenih v Bazovici.

 

Iskreno obžalujem in se opravičujem, da sem uporabil besede, ki so morda užalile vaše državljane in so bile razumljene kot neke vrste ozemeljske zahteve. Zagotavljam vam, da to ni bil niti moj namen niti ni to moje stališče o zadevi,” je danes sporočil predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani po srečanju z evropskimi poslanci iz Hrvaške in Slovenije, ki so mu poslali pismo, v katerem protestirajo, ker je v Bazovici ob dnevu spomina na žrtve pokolov v fojbah na koncu dejal: “Naj živi Trst, italijanska Istra, italijanska Dalmacija, italijanski izgnanci.”

Tajani je izjavil, da je pri omembi Istre in italijanske Dalmacije govoril o istrskih in dalmatinskih italijansko govorečih izgnancih, njihovih otrocih in vnukih, med katerimi jih je bilo veliko na slovesnosti.

Na koncu je še dejal, da njegova politična kariera ponuja številne dokaze o velikem prijateljstvu in spoštovanju, ki ju je vedno negoval do prebivalcev Hrvaške in Slovenije. “Vse oblike totalitarizmov si zaslužijo odločno obsodbo, žrtve fašizma, nacizma in komunizma pa je treba obravnavati z enakim spoštovanjem,” je po pogovoru še sporočil Tajani.

Pod pismo predsedniku parlamenta, ki sicer prav tako prihaja iz EPP, se je podpisalo deset evropskih poslancev, ki so se danes popoldne z njim tudi srečali. Na srečanju so bili vsi slovenski evroposlanci iz EPP Milan Zver, Romana Tomc, Patricija Šulin (vsi SDS), Alojz Peterle (NSi) in Franc Bogovič (SLS), ter hrvaški Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Željana Zovko, Ivica Tolić in Marijana Petir.

Zadnje novice

Sorodne vsebine