4 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Anketa: 54 odstotkov anketiranih Američanov pričakuje zmago Donalda Trumpa tudi leta 2020

Ameriška televizijska mreža CNN je včeraj objavila rezultate javnomnenjske raziskave z naslovom »Vedno večji delež vprašanih pričakuje, da bo aktualni ameriški predsednik Donald Trump zmagal leta 2020«.

Po tej anketi kar 54 odstotkov vprašanih meni, da bo Donald Trump zmagal tudi na ameriških predsedniških volitvah leta 2020. Po mnenju anketirancev bo zmagal predvsem zaradi stanja na področju gospodarstva in zagotavljanja varnosti Združenih držav Amerike.

Pri tem pa kar 70 odstotkov anketiranih (v raziskavi je sodelovalo 1006 oseb) meni, da ima predsednik Trump največ zaslug za stanje v gospodarstvu, kar je največji odstotek od leta 2000. S tem povezano pa je tudi vprašanje glede stanja srednjega razreda ameriške družbe, za kar je Trump prejel pozitivno mnenje 44% vprašanih, kar je 5% več kot v zadnji tovrstni raziskavi.

Po drugi strani pa je znatno upadel delež tistih, ki čutijo grožnje s strani posameznih držav. Tako se je »občutek zelo resne nevarnosti« do ZDA s strani Severne Koreje v zadnjem letu znižal s 47 odstotkov na sedanjih 34 odstotkov in je najnižji od leta 2015. Občutek nevarnosti za ZDA s strani Irana je s 40 odstotkov upadel na sedanjih 28 odstotkov in na najnižjo raven od leta 2000. Glede grožnje s strani Ruske federacije pa z 38 odstotkov na 34 odstotkov, medtem ko je v zvezi s Kitajsko ostal na isti ravni – 25 odstotkov.

Obenem pa je porasel delež vprašanih, ki ocenjujejo, da bo Donald Trump na ameriških predsedniških volitvah dobil še en mandat, in sicer z 49 odstotka novembra 2018 na sedanjih 54 odstotkov. Za primerjavo; v podobni raziskavi opravljeni v približno enakem obdobju pred volitvami 2011, je ponovno zmago predsednika Baracka Obame napovedalo 50 odstotkov vprašanih.  

Čeprav se na rezultate omenjene raziskave ne gre v celoti zanašati, ne nazadnje tudi zaradi znane nenaklonjenosti ameriške televizijske mreže CNN do predsednika Trumpa ter nasploh hudo načete kredibilnosti in posledično zmanjšane gledanosti CNN, pa je zmaga Donalda Trumpa vseeno zelo verjetna, če se bodo nadaljevali ugodni trendi na področju gospodarstva, zaposlovanja in tudi (občutka) varnosti.

Pri slednjem je očitno, da so jasne grožnje in nedvoumna opozorila predsednika Donalda Trumpa, temelječe tudi na dveh zaporednih rekordno visokih proračunih ZDA za obrambo v zadnjih dveh letih (700 in 717 milijard ameriških dolarjev) režimom v Severni Koreji, Iranu in Rusiji tudi pomembno vplivale na občutek manjše stopnje groženj ZDA s strani teh držav.

Pomembno pa je tudi dejstvo, da Trump, kot eden redkih ameriških predsednikov v novejši zgodovini, v enakem časovnem obdobju ni sprožil nobene vojne in je pri tem zelo zadržan, v skladu s svojimi predvolilnimi napovedmi, v katerih je opozarjal na nespametne intervencije svojih predhodnikov v tujini. Dejstvo je, da če bi demokratka Hillary Clinton  postala ameriška predsednica, bi bile ZDA v tem trenutku vojaško veliko bolj angažirane po svetu, saj je vedno delovala v interesu orožarskih koorporacij.

Na podlagi navedenega je mogoče sklepati, da bo tudi na izid prihodnjih ameriških volitev vplivalo predvsem stanje na področju gospodarstva, podobno kot je, na primer, že leta 1992, ko je Bill Clinton zmagal s pomočjo slogana »Odloča gospodarstvo, tepček« (po angl.: »It is the economy stupid«).

Poleg tega pa tudi današnji Newsmax v svojem članku »10 Reasons Trump Economy Is Best in 50 Years« opozarja, da je ameriško gospodarstvo v najboljši formi v zadnjih petde4setih letih.

Zadnje novice

Sorodne vsebine