18.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 aprila, 2024

Angela Merkel za reševanje sporov med EU in Poljsko s pogovori, ne pa na sodiščih

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Evropska unija bi morala svoja nesoglasja reševati na podlagi medsebojnih pogovorov, ne pa na sodiščih, je v petek poudarila nemška kanclerka Angela Merkel, ko je odgovarjala na vprašanje glede spora EU s Poljsko na področju vladavine prava.

S tem je Merklova pozvala Evropsko komisijo, naj počaka z uporabo novega mehanizma o pogojevanju evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava. Po njenih besedah je potrebno počakati na odločitev Sodišča EU v tožbah Poljske in Madžarske glede omenjenega mehanizma. Napovedi Evropskega parlamenta, da bi zaradi neukrepanja tožil Evropsko komisijo, pa se ji zdijo “nekoliko žalostne”, je povedala po poročanju nemške tiskovna agencija dpa.

“Vsi smo države članice Evropske unije, kar pomeni, da je naša dolžnost, da vedno poskušamo najti kompromis – ne da bi se pri tem odrekli svojim načelom, seveda,” je novinarjem po srečanju z belgijskim premierjem Aleksandrom De Croojem v Bruslju dejala Merklova.

“Odločba Ustavnega sodišča Republike Poljske z dne 7. oktobra 2021 je potrdila veljavno hierarhijo pravnih virov na Poljskem in v Evropski uniji. V tej hierarhiji so na prvem mestu vedno ustave posameznih držav članic EU. Evropske pogodbe  – kot mednarodnopravni akti – imajo prednost pred državno zakonodajo na zakonski ravni, ne morejo pa imeti prednosti pred ustavo,” je sporočilo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Poljske v zvezi z odločbo Ustavnega sodišča Republike Poljske, ki je v slovenskih in svetovnih medijih dvignila ogromno prahu.

Poljsko ustavno sodišče je prejšnji teden odločilo, da so deli zakonodaje EU nezdružljivi s poljsko ustavo, kar spodkopava osrednje načelo EU, kar pa predstavlja nevarnost, da bi Poljska lahko nekega dne lahko zapustila 27-članski blok držav članic Unije.

Iskanje kompromisov bistvo EU

Poljska vlada se večkrat ne strinja s stališči Evropske komisije glede različnih vprašanj, od pravic LGBT do neodvisnosti sodstva, kar je privedlo do številnih primerov na Sodišču Evropskih skupnosti. “Imamo velike težave, vendar pa svetujem, da jih rešujemo s pogovori, da najdemo kompromise,” je zatrdila po poročanju STA in dodala, da je to vedno bilo bistvo EU in mora to tako tudi ostati.

Foto: EPA

“Mislim, da je čas za poglobljen pogovor s poljsko vlado o tem, kako premagati težave,” je dejala Merklova. “Res je, da bi o zadevah občasno moralo odločati sodišče EU”, je dejala odhajajoča kanclerka in priznala, da je zaskrbljena zaradi števila primerov, ki se končajo na najvišjem sodišču EU. De Croo je po poročanju Indexa dejal, da se z Merklovo strinja. “To bi lahko postal velik problem, vendar se lahko prepreči, da ne bi postal velik problem. Če bi se vključili …, “je zatrdil in dodal prepričanje, da nas kritika in kazanje s prstom drug na drugega ne bo pripeljalo nikamor.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine