4.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 18 oktobra, 2021

Angela Merkel se je poslovila od Macrona

Piše: Jože Jan

Francoski predsednik in nemška kanclerka kažeta dobro zdravje francosko-nemške osi in dobre osebne odnose. Merkel je obljubila, da bo skušala, da nemške volitve ne bodo blokirale Evropsko Unijo. Macron je v Parizu sprejel tudi oba glavna nemška kandidata. 

Angela Merkel in Emmanuel Macron sta prejšnji četrtek imela zadnjo uradno srečanje. Francoski predsednik je v Elizejski palači sprejel nemško kanclerko, zadnjikrat pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo 26. septembra v Nemčiji in s katerimi se bo končala 16-letna vlada Merklove. 

Merkel je izjavila, da bo “storila vse, kar je v njeni moči, da se Nemčija izogne predolgemu prehodnemu obdobju”, ki bi blokiral delovanje Evropske Unije (oblikovanje zadnjega vodstva koalicije je trajalo šest mesecev). V Elizejski palači so navedli, da se bodo Merklovi ad hoc poklonili za njeno evropsko delo. 

Dnevni red srečanja / večerje se je osredotočil na sedanjost: Afganistan, Sahel in na pripravo neformalnega vrha, ki bo v Sloveniji v začetku oktobra. 

Glavna kandidata za naslednika Merklove – socialdemokrata Olafa Scholza in krščanskega demokrata Armina Lascheta – je Macron že sprejel. Zdi se, da je razumevanje med Parizom in Berlinom v obeh primerih zagotovljen. 

Vsekakor bo težko ponoviti tako dobro razumevanje kakor sta pred letih kazala socialist François Mitterrand in krščanski demokrat Helmut Kohl. Merklova je leta 2005 sovpadla z Jacquesom Chiracom v mraku drugega mandata. Z Nicholasom Sarkozyjem nista bila dobra politična prijatelja, tudi ne s socialističnim in nestabilnim Françoisom Hollandejem. Moral je priti Macron s svojo pripravljenostjo za izvedbo delavnih in davčnih reform, ki sta jih zahtevala Berlin in Bruselj, da se je francosko-nemški motor lahko vrnil na pravo pot. Najbolj konkreten sad je nedvomno evropski obnovitveni načrt v vrednosti 750.000 milijonov evrov, ki se v veliki meri financira s skupnim  posojilom Evropske Unije. 

Očitno francosko-nemški odnos ni bil vedno brezhiben. Pariz in Berlin se nista strinjala glede jedrske energije, odnosom s Kitajsko in drugih vprašanj, vendar sta se Merkel in Macron vedno dobro razumela. Da se dobra harmonija z Nemčijo ohrani je zelo pomembno za Francijo, ki bo predsedovala Evropski Uniji v prvi polovici leta 2022. in za Macrona, ki bo iskal drugi mandat na predsedniških volitvah aprila 2022. 

Kakor je Macron pred izvolitvijo odšel v Berlin, sta tudi morebitna naslednika Angele Merkel, socialdemokrat Olaf Scholz in krščanski demokrat Armin Laschet obiskala Elizejsko palačo. 

Scholz, ki je podkancler in finančni minister, obljublja aktivnejšo vlogo v Evropi: “Nemčija je najbolj naseljena država EU in se ne more zadovoljiti s čakanjem. Mora iskati sodelovanje s Francijo za pridobitev skupnega obrambnega sistema”. 

Laschet ravno tako poziva k aktivnejši vlogi Berlina: “V Kohlovih časih je Nemčija Evropi predlagala stvari. Danes to počne francoski predsednik in mi odgovarjamo”. Macron lahko z Laschetom pričakuje sodelovanje v obrambi, vendar manj naklonjenosti francoskemu napredku in pri popuščanju proračunskih pravil. 

  

Vir: El Mundo, Španija 

Zadnje novice

Sorodne vsebine