12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Anarhisti v Leipzigu povzročali nemire, metali tlakovce in ranili dva policista

Anarhisti so minuli konec tedna v nemškem mestu Leipzigu povzročali  nemire, postavljali barikade, metali tlakovce in požigali policijske avtomobile. Vzrok naj bi bila njihova deložacija iz stavbe, v kateri so bili nezakonito naseljeni, zaradi česar so nemški ekvivalent danskem avtonomistom.

 Za spopadi med protestniki in policijo stojijo “levi ekstremisti”. Demonstranti naj bi bili proti pomanjkanju cenovno dostopnih stanovanj v mestu. V tretji zaporedni noči nasilnih protestov v mestu Leipzig sta bila ranjena najmanj dva policista, pridržanih pa je bilo več ljudi, je v nedeljo sporočila policija. Demonstranti so se v soboto zvečer spopadli s policijo, potem ko se je skupina pred dvema dnevoma zbrala proti gentrifikaciji v mestnem okrožju Connewitz. Protest je sprožila policijska akcija za izpraznitev hiše, v kateri je od 21. avgusta živela skupina skvoterjev.

Hiša je bila sicer prazna, ko so ga skvoterji zasedli, vendar je lastnik vložil kazensko ovadbo zaradi posega, zaradi česar je okrožno sodišče v Leipzigu izdalo odredbo o izselitvi. Med protestom naj bi po poročanju tiskovnega predstavnika policije približno 100 ljudi, oblečenih v črno in s kapucami, na policiste metalo tlakovce in petarde, prevračalo kante s smetmi in gradilo goreče barikade.

Oblasti so sporočile, da je bil proti skupini uporabljen solzivec, na kraj pa je bil napoten helikopter. Policija preiskuje 15 osumljencev zaradi kršitev miru, premoženjske škode in upiranja policistom.

Zadnje novice

Sorodne vsebine