8.2 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Ameriško zunanje ministrstvo finančnemu ministrstvu vrnilo 100 milijonov dolarjev, ki so bili namenjeni za energetski infrastrukturni projekt v Afganistanu

Ameriško zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je finančnemu ministrstvu vrnilo 100 milijonov dolarjev, ki so bili namenjeni za energetski infrastrukturni projekt v Afganistanu. To je storilo zaradi pomanjkanja transparentnosti in korupcije v afganistanski vladi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Denar je bil namenjen za gradnjo petih razdelilnih transformatorskih postaj in električnega omrežja med mestoma Gazni in Kandahar ter vasjo Kajaki. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo je dejal, da bo Washington financiral projekt neposredno, namesto da bi denar najprej posredoval afganistanskim oblastem, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Do odpovedi financiranja prihaja dober teden pred načrtovanimi predsedniškimi volitvami v Afganistanu.

Zunanje ministrstvo ZDA je tudi sporočilo, da bo zadržalo 60 milijonov dolarjev, namenjenih afganistanski vladi, zaradi njenega neuspeha, da vzpostavi zahtevano raven transparentnosti. Do konca leta naj bi bila zaradi enakih razlogov ukinjena tudi finančna pomoč odboru za nadzor in ocenjevanje afganistanske vlade.

V izjavi so tudi pozvali vodstvo afganistanske vlade, naj bo bolj transparentna in naj primerno uporablja tuja sredstva.

Afganistanska vlada se na to odločitev v Washingtonu še ni odzvala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine