9.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ameriško gospodarstvo v drugem četrtletju s 4,1-odstotno rastjo

Ameriško gospodarstvo je v drugem četrtletju raslo po 4,1-odstotni stopnji, kar je največja rast v skoraj štirih letih in največja med vsemi industrijsko razvitimi državami. Za to sta med drugim zaslužna krepak izvoz in zasebna potrošnja, povečali so se tudi javni izdatki.

Rezultat po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže na robustno zdravje največjega svetovnega gospodarstva, zdaj ocenjenega na 20.000 milijard dolarjev. K temu je prispevala tudi republikanska davčna reforma, ki je mnogim podjetjem prihranila milijarde.

Državni statistiki so ob tem popravili tudi oceno rasti za prvo četrtletje, in sicer z dveh na 2,2 odstotka.

Kljub temu da je ocena za drugo četrtletje visoka, je še vedno pod pričakovanji nekaterih bolj optimističnih predstavnikov Bele hiše. Tudi predsednik Donald Trump je govoril o možni petodstotni rasti.

Ameriški potrošniki so v drugem četrtletju kupovali več avtomobilov, okrepili so se tudi nakupi storitev. Država je medtem izvozila več nafte in soje. Slednja je v zadnjem času tarča kitajskih carin, ki so odziv na Trumpove protekcionistične ukrepe.

Skupno se je izvoz okrepil za 13,3 odstotka, kar je največ po zadnjem četrtletju leta 2013. Uvoz se je medtem okrepil za vsega 0,5 odstotka, kar je najmanj v dveh letih in pol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine