9.2 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Ameriški sodnik obamacare razglasil za neustavnega

Sodnik v ameriški zvezni državi Teksas je zdravstveno reformo bivšega ameriškega predsednika Baracka Obame, znano kot obamacare, v petek razglasil za neustavno zaradi spremembe davčne zakonodaje, poročajo tuje tiskovne agencije. Sedanji predsednik ZDA Donald Trump je odločitev sodnika pozdravil, demokrati so napovedali pritožbo.

 

Sodnik Reed O’Connor je sporočil, da ključni del Obamove zdravstvene reforme od lanske spremembe davčne zakonodaje ni v skladu z ameriško ustavo. Gre za del obamacara, ki predvideva denarno kazen za ameriške državljane brez zdravstvenega zavarovanja. Vrhovno sodišče je kazen leta 2012 potrdilo, kongres pod nadzorom republikancev pa je odločitev sodišča kasneje razveljavil. V odločitvi sodnika iz Teksasa na 55 straneh piše, da ni več pravne podlage za odločitev vrhovnega sodišča pred šestimi leti.

Njegova odločitev v primeru tožbe skupine okoli 20 republikanskih državnih tožilcev in guvernerjev bo skoraj zagotovo šla na ameriško vrhovno sodišče.

Trump je odločitev sodnika nemudoma pozdravil. “Odlična novica za Ameriko,” je zapisal na družbenem omrežju Twitter. “Kot sem vedno predvideval, so obamacare zavrnili kot neustavno katastrofo,” je še tvitnil sedanji predsednik, ki je že v volilni kampanji napovedoval, da bo zrušil reformo svojega predhodnika.

Demokratka Nancy Pelosi, ki naj bi januarja prevzela položaj predsednice predstavniškega doma kongresa, ter vodja demokratov v senatu Chuck Schumer sta že napovedala pritožbo na “okrutno in absurdno odločitev”. Schumer je ocenil, da bi bila katastrofa za več deset milijonov ameriških družin, če bi vsa višja sodišča potrdila to “grozno odločitev”.

Obamova reforma iz leta 2010 je med drugim zagotovila mladim do 26. leta, da ostanejo na zavarovalnih policah staršev. Zavarovalnicam prepoveduje diskriminacijo oziroma zaračunavanje več tistim s prirojenimi ali pridobljenimi okvarami ali boleznimi. Tistim brez zadostnih sredstev za plačilo dragih premij zagotavlja subvencije ter omejuje višino stroškov za zdravljenje za zavarovanca. Najmanj priljubljen element obamacara je zahteva, da se zavaruje vsak. Tega še vedno niso storili vsi Američani, vseeno pa je več kot 20 milijonov ljudi prišlo do zdravstvenega zavarovanja.

Republikanci so skušali obamacare že večkrat odpraviti, a jim ni uspelo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine