6.8 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Ameriški senat še ni potrdil Lynde Blanchard na položaj veleposlanice ZDA v Ljubljani

Ameriški senat v ponedeljek še ni potrdil Lynde Blanchard iz Alabame na položaj veleposlanice ZDA v Ljubljani, ker se je malce zavleklo pri potrjevanju kandidata za zveznega sodnika Petra Phippsa iz Pensilvanije. Blanchardova bo prišla na vrsto skupaj z drugimi rutinskimi kandidaturami verjetno nocoj.

 

Ameriški senat je v ponedeljek popoldne začel z obravnavo kandidatur in mednarodnih pogodb, vendar se je zalomilo že na začetku, ker demokrati nasprotujejo konservativnemu sodniku Phippsu in so glasovanje o potrditvi zavlekli s proceduralnimi ovirami. Vodja senatne večine Mitch McConnell je predčasno končal proceduro ter zadeve premaknil na danes.

McConnell je določil, da se bo postopek za potrditev Phippsa nadaljeval najmanj do 21. ure po srednjeevropskem času, nakar bo sledilo glasovanje o njegovi kandidaturi, potem pričakovan ugovor demokratov.

Če spet ne bo nepredvidljivih zapletov, bo senat nato predvidoma še nocoj potrdil najprej davčne pogodbe s Španijo, Švico, Japonsko in Luksemburgom ter skupaj s tem ali posebej kandidature za zveznega sodnika Cliftona Corkerja iz Tennesseeja, Blanchardove za veleposlanico v Sloveniji ter Donalda Tapie za veleposlanika na Jamajki.

Za pogodbe in kandidature razen Phippsove je senat že sprejel odločitev, da za potrditev ne bo potreben kvorum torej glasovanje najmanj 51 od 100 senatorjev. To pomeni, da bo Blanchardova rutinsko potrjena, vprašanje je le ali že nocoj ali pa zaradi kakšnih drugih proceduralnih zapletov malce kasneje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine