15.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Ameriški senat potrdil Williama Barra na položaj pravosodnega ministra ZDA

Ameriški senat je s 54 glasovi proti 45 potrdil Williama Barra na položaj pravosodnega ministra ZDA. Z republikanci so glasovali trije demokrati, proti Barru pa je bil republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul, in sicer zaradi Barrove podpore prisluškovanju in nadzoru brez sodnih nalogov.

 

Rand Paul, ki je sicer v zadnjem času Trumpov trden zaveznik, si je načelnost lahko privoščil, ker Barrova potrditev zaradi zadostne republikanske večine v senatu ni bila vprašljiva.

Iz istega razloga so si lahko demokrati Joe Manchin iz Zahodne Virginije, Kirsten Sinema iz Arizone in Doug Jones iz Alabame privoščili glas v podporo Barru, ker je volilno telo v njihovih državah bolj konservativno kot v drugih “demokratskih” državah.

Demokrati so bili večinoma proti, ker je Barra imenoval Trump, čeprav je ta položaj že zasedal v vladi predsednika Georga Busha starejšega. Nasprotovali so mu, ker jih ni prepričal, da ne bo oviral preiskave ruskega vpletanja v volitve leta 2016 v Trumpovo korist.

Barr je sicer zagotovil, da se ne bo vpletal v preiskavo, ki jo vodi njegov prijatelj posebni tožilec in nekdanji direktor FBI Robert Mueller. V preteklosti je sicer preiskavo kritiziral, na zaslišanju v senatu pa je priznal, da je to počel brez vseh potrebnih informacij in je streljal na pamet.

Barr sicer ni zagotovil, da bo objavil rezultate Muellerjeve preiskave. Na položaju bo zamenjal začasnega pravosodnega ministra Matta Whitakerja, ki si ga je Trump brez senatne potrditve nastavil na položaj, potem ko je novembra lani odpustil Jeffa Sessionsa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine