17.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Ameriški senat kljub protestom pred prvim glasovanjem o Kavanaughu

Vodja senatne večine Mitch McConnell je v četrtek zatrdil, da zadnja preiskava FBI o obtožbah na račun kandidata za vrhovnega sodnika ZDA Bretta Kavanaugha ni prinesla nič novega in je za ob 16.30 po srednjeevropskem času razpisal prvo proceduralno glasovanje o kandidaturi pred celotnim 100-članskim senatom.

Republikanec iz Kentuckyja je glasovanje dal na urnik, čeprav vsaj javno še ni bilo znano, kako se bodo odločili trije ključni republikanci, ki so doslej omahovali. Republikanci lahko v primeru enotne opozicije demokratov izgubijo le en svoj glas. V tem primeru bo neodločen izid 50 proti 50 v korist Kavanaugha razbil podpredsednik ZDA Mike Pence.

Senatorji so v četrtek v posebni sobi za zaprtimi vrati prebirali poročilo FBI, ki ga javno ne smejo komentirati. Kljub temu so republikanci po vrsti trdili, da v poročilu ni ničesar obremenilnega in demokrati so jim potem vračali, da to ni res, vendar v podrobnosti prav tako niso šli.

“Kar vemo zagotovo, je to, da poročilo FBI ni potrdilo nobene obtožbe proti Kavanaughu,” je zatrdil McConnell in zagotovil, da potrditve ne more nič več ustaviti. “Demokrati so uničili ugled dobrega človeka,” je zatrdil predsednik pravosodnega odbora Chuck Grassley iz Iowe.

“Bela hiša je ovirala FBI pri preiskavi, ki je bila nepopolna,” pa je trdila vodilna demokratka v odboru Dianne Feinstein iz Kalifornije. Z njo so se strinjali tudi drugi demokrati, Washington Post pa poroča, da je glavni pravnik Bele hiše Don McGahn nadzoroval agente FBI pri preiskavi in jim onemogočal raziskovanje vseh sledi. FBI med drugim ni zaslišal ne Fordove in ne Kavanaugha.

FBI je po navodilu Bele hiše še enkrat preiskal njegovo preteklost, potem ko ga je pretekli teden v odboru za pravosodje profesorica psihologije iz Kalifornije Christine Blasey Ford obtožila spolnega napada pred 36 leti. Kavanaugh je to in druge obtožbe, ki so prišle v javnost odločno zanikal v ognjevitem, čustvenem, napadalnem in strankarskem nastopu, s katerim si je nakopal precej težav.

Nekdanji vrhovni sodnik, 98-letni John Paul Stevens, ki živi med upokojenci na Floridi, je po poročanju Palm Beach Posta dejal, da je zaradi nastopa spremenil mnenje o kandidatu, ki ga je sprva podpiral. Stevens, ki ga je pred desetletji imenoval republikanec Gerald Ford, ni edini s takšnim mnenjem. Z njim se glede na današnji komentar v Wall Streeet Journalu strinja celo sam Kavanaugh.

Napisal je, da je bil morda res malce preveč čustven in je povedal stvari, ki jih ne bi smel. Obenem je zagotovil, da lahko vsi računajo nanj, da bo še naprej odločal nepristransko, kot je vedno doslej, in bo tudi spoštljiv. Demokrati mu sicer očitajo tudi primere zlorabe alkohola in laganje pod prisego o tem in drugih podrobnostih med senatnim zaslišanjem.

Pred vrhovnim sodiščem ZDA v Washingtonu se je v četrtek zbralo okoli 3000 protestnikov, protesti so potekali po vseh ZDA, tudi pred Trumpovo stolpnico v New Yorku, kongresna policija pa je v senatni zgradbi Hart aretirala več kot 300 ljudi, med njimi igralki Amy Schumer in Emily Ratajkowski. Protestnike je vzpodbujala newyorška senatorka Kirsten Gillibrand in jim izrekala pohvale, da so prišli protestirat v skrbi za prihodnost.

Razmerje na vrhovnem sodišču ZDA je trenutno štiri proti štiri med liberalnimi in konservativnimi sodniki, v primeru potrditve Kavanaugha ali kogar koli drugega iz zaloge kandidatov ameriškega predsednika Donalda Trumpa pa obeta slabo prihodnost za pravico do splava, druge pravice žensk, delavcev in homoseksualcev, obenem pa več pravic za orožarje, krščanske cerkvene skupnosti in velike korporacije.

Tega se zavedata obe strani in zaradi tega je boj tako ogorčen. Trump naj bi bil v bistvu – ne glede na njegove javne izjave – uvodoma jezen, ker so mu predlagali Kavanaugha, namesto nekoga s čisto preteklostjo, vendar si je premislil, ker se mu obeta zmaga v obeh primerih. Če Kavanaugha potrdijo, je zmagal, če ga ne potrdijo, pa ankete kažejo, da se bodo republikanci bolj množično udeležili kongresnih volitev 6. novembra, kot bi se sicer.

Razplet ne bo znan vse do konca glasovanj v senatu. Republikanec Jeff Flake iz Arizone, ki je dal pobudo za preiskavo FBI, je dejal, da v poročilu ni videl nobene dodatne negativne informacije o kandidatu, vendar pa do večera ni povedal, kako bo glasoval. Podobno tudi Susan Collins iz Maina, ki je preiskavo označila za temeljito. Lisa Murkowski z Aljaske je dejala, da se še odloča.

Republikanci so upali, da bo glas podpore oddala demokratka Heidi Heitkamp, ki je zapletena v ostro kampanjo za ponovno izvolitev v Severni Dakoti, kjer Trump uživa visoko podporo. Heitkampova se je v četrtek izjasnila in dejala, da verjame obtožbam Fordove in bo glasovala proti Kavanaughu tudi zaradi njegovega nastopa v senatnem odboru za pravosodje. Njeno izjavo so protestniki navdušeno pozdravili.

V zraku ostaja še odločitev demokrata Joa Manchina, ki je v Zahodni Virginiji v podobnem položaju kot Heitkampova v Severni Dakoti. Manchin ostaja previden do konca, analitiki pa menijo, da čaka na odločitev treh omahljivih republikancev. Če bodo Kavanaugha podprli, ga bo verjetno tudi on, ker so njegovi volivci konservativni. Če se bosta vsaj dva republikanca odločila proti, pa bo ostal zvest stranki.

Zadnje novice

Sorodne vsebine