13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Ameriški predsednik Trump zatrdil, da je Islamska država poražena

Ameriški predsednik Donald Trump se je na poti domov iz Vietnama, kjer se je v četrtek končal vrh s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom, ustavil na Aljaski. Ameriškim vojakom je zatrdil, da je skrajna skupina Islamska država (IS) v Siriji poražena. Trump je dejal, da so IS odvzeli 100 odstotkov ozemlja veliko hitreje, kot so pričakovali.

 

Pentagon na predsednikove besede ni imel komentarja in je novinarje za informacije napotil na Belo hišo. Trump je že 15. februarja zagotovil, da bo IS poražena v 24 urah, kar se ni zgodilo, čeprav obrambno ministrstvo ZDA še naprej verjame, da je IS na robu poraza.

Trump, ki je do 30. aprila napovedal umik okoli 2000 ameriških vojakov, ki v Siriji sodelujejo v boju proti skrajnežem Islamske države, je sicer deležen ostrih kritik, tudi v svojih republikanskih vrstah.

Umik je Trump nepričakovano napovedal decembra lani, ko je tudi razglasil zmago nad IS v Siriji, čeprav se trenutno zelo oslabljeni borci IS še vedno borijo za obstanek na zadnjem območju na vzhodu države, ki je še pod njihovim nadzorom. Zaradi napovedi umika je takrat odstopil obrambni minister Jim Mattis.

Kritiki opozarjajo na negativne posledice umika, od vnovične okrepitve IS do napada Turčije na kurdske upornike, ki so glavni zavezniki ZDA v boju proti IS v Siriji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine