-1.1 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Ameriški predsednik Trump skuša za pogajalsko mizo spraviti Srbe ter kosovske Albance

Ameriški predsednik Donald Trump je poslal pismo kosovskemu predsedniku Hashimu Thaciju, v katerem ga poziva, naj naredi vse za sklenitev trajnega sporazuma s Srbijo, so v torek objavili na spletni strani kosovskega predsednika.

 

“Če ne boste izkoristili te edinstvene priložnosti, bo to tragičen korak nazaj, saj se nova priložnost za celovit mir verjetno ne bo pojavila tako kmalu,” piše v besedilu pisma, objavljenega na Thacijevi spletni strani.

“ZDA so ogromno vložile v uspeh Kosova kot neodvisne in suverene države,” še piše v pismu.

Bela hiša objave na spletni strani kosovskega predsednika ni komentirala, prav tako ne veleposlaništvo ZDA v Prištini, poročajo tuje tiskovne agencije.

Napetosti med Srbijo in Kosovom so se znova zaostrile minuli teden, ko je kosovski premier potrdil ustanovitev kosovske vojske.

Thaci je junija sporočil, da bi dogovor z Beogradom lahko dosegli s “popravkom meja”. To je sprožilo alarm v sosednjih državah in tudi v nekaterih zahodnih prestolnicah. V tem primeru bi Srbija zamenjala tri občine z večinskim albanskim prebivalstvom za ozemlje na severu Kosova, poseljeno s srbskim življem.

Medtem ko sta Velika Britanija in Nemčija izrazili nasprotovanje spremembam meja, so ZDA sporočile, da bi spoštovale tak dogovor, če bi se za to dogovorila Beograd in Priština.

Trump je v pismu, objavljenem na Thacijevi spletni strani, še zapisal, da bi z veseljem gostil predsednika Kosova in Srbije v okviru takšnega zgodovinskega sporazuma.

Zadnje novice

Sorodne vsebine