5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ameriški predsednik Trump ima dovolj: napoveduje raketni napad na sirski režim

Ameriški predsednik Donald Trump je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj se pripravi na to, da bodo ZDA izvedle raketni napad na Sirijo.

 

“Rusija napoveduje, da bo sestrelila vsako raketo, ki bo usmerjena na Sirijo. Pripravi se, Rusija, ker rakete bodo prišle, prijazne in nove in “pametne”. Ne bi smela biti partner z živaljo, ki s plinom ubija lasten narod in pri tem uživa,” je zjutraj po ameriškem času tvitnil Trump.

Ameriški predsednik želi z vojaško akcijo v Siriji kaznovati sirskega predsednika Bašarja al Asada zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem na Dumo, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Trump je v torek odpovedal načrtovano pot v Južno Ameriko, da bi se osredotočil na Sirijo. Svoje načrte za konec tedna je odpovedal tudi ameriški obrambni minister James Mattis.

Rusija je sicer danes posvarila pred dejanji, ki bi lahko še bolj destabilizirala regijo. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je razmere označil za zelo napete.

Moskva svari pred dejanji, ki bi destabilizirala Sirijo

Iz Kremlja so danes sporočili, da bi se morale vpletene strani vzdržati dejanj, ki bi dodatno destabilizirala Sirijo. Sporočilo je namenjeno ZDA in njenim zaveznikom, ki razmišljajo o vojaški akciji v Siriji, s katero bi kaznovali sirskega predsednika Bašarja al Asada za domnevni napad s kemičnim orožjem.

“Upamo, da se bodo vse strani ognile korakom, ki jih v resnici ni nič izzvalo in bi lahko destabilizirali že tako krhke razmere v regiji,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Situacija je napeta,” je nadaljeval Peskov, ki je pozval k nepristranski preiskavi domnevne uporabe kemične orožja v Dumi, zadnjem kraju pod nadzorom upornikov v enklavi Vzhodna Guta pri Damasku.

Rusija je v torek v Varnostnem svetu ZN vložila veto na ameriški predlog resolucije o preiskavi napada na Dumo in sama vložila dva predloga resolucije o preiskavi napada, ki prav tako nista dobila podpore.

Rusija je sporočila, da njeni vojaški strokovnjaki niso našli nobenih dokazov o kemičnem napadu v Dumi, in nakazala, da so uporniki uprizorili napad ali razširili govorice o njem, da bi pripisali krivdo Damasku.

Sirija Trumpove grožnje označila za nevarno eskalacijo

Sirija je grožnje ameriškega predsednika Donalda Trumpa z raketnim napadom označila za “nevarno eskalacijo”. Trump je napad napovedal v odgovor na domnevni kemični napad na mesto Duma, za katerega ZDA in Zahod obtožujeta režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

“Nismo presenečeni nad takšno nevarno eskalacijo s strani režima, kakršen je ameriški, ki je spodbujal in še naprej spodbuja terorizem v Siriji,” je po poročanju sirske državne tiskovne agencije Sana, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, povedal vir na sirskem zunanjem ministrstvu.

Ameriški predsednik je danes prek Twitterja opozoril Rusijo, naj bo pripravljena na raketni napad na Sirijo, obenem pa je zatrdil, da ameriško-ruski odnosi še nikoli niso bili slabši.

Trump ter zahodni zavezniki želijo z napadom kaznovati sirskega predsednika zaradi domnevnega napada s kemičnim orožjem v mestu Duma konec tedna, v katerem naj bi umrlo več kot 70 ljudi. Sirija zavrača trditve, da je v napadu uporabila kemično orožje.

Rusija je ob tem opozorila, da bi lahko bil ameriški raketni napad na Sirijo le pretveza, s katero bi uničili dokaze o domnevnem kemičnem napadu v Dumi. Ta je po oceni Moskve le provokacija, s katero želi Zahod upravičiti posredovanje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine