5.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Ameriški obrambni sekretar Mattis za ohranitev močne obrambe pred Severno Korejo

Ameriški obrambni sekretar James Mattis je danes med obiskom na Japonskem zagotovil, da bodo ZDA in njene regionalne zaveznice ohranile močno obrambo pred Severno Korejo, čeprav so v teku pogajanja z režimom v Pjongjangu o mirovnem sporazumu na Korejskem polotoku.

Mattis je po srečanju z japonskim obrambnim ministrom Itsunorijem Onodero poudaril, da je zavezništvo z Japonsko temelj regionalne stabilnosti.

ZDA poskušajo pomiriti azijske zaveznike, ki jih je presenetila odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa o ustavitvi skupnih vojaških vaj ameriške in južnokorejske vojske. Te se bile v preteklosti glavno sredstvo za brzdanje nepredvidljive Severne Koreje.

Mattis je pojasnil, da je bila odločitev sprejeta, da bi “vzpostavili prostor za pogajanja in povečali možnosti za mirno rešitev na polotoku”. “Hkrati ohranjamo močno skupno obrambno stališče, da bi zagotovili, da se bodo naši diplomati še naprej pogajali s položaja nesporne moči,” je dodal ameriški obrambni minister.

Trump je po zgodovinskem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom sporočil, da si želi ustaviti vojaške vaje, za katere je dejal, da so drage in provokativne. Zavezniki niso bili vnaprej obveščeni o njegovi nameri.

Japonski obrambni minister je danes dejal, da so vojaške vaje pomembne za stabilnost regije in to dejstvo se v prihodnosti ne bo spremenilo. Kljub temu je priznal, da je bila odločitev o ustavitvi vaj pomembna v luči podpore diplomatskim prizadevanjem za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka.

Japonska leži znotraj dosega severnokorejskih raket. Režim v Pjongjangu je v preteklosti večkrat zagrozil, da bo potopil to otoško državo. Lani je izstrelil dve raketi preko japonskega ozemlja, več jih je padlo v morje v bližini otočja.

V Tokiu in Seulu so zaskrbljeni, da bi ZDA dosegle dogovor s Severno Korejo, s katerim bi odstranili grožnjo severnokorejskih raket dolgega dosega, ki bi lahko dosegle Ameriko, Japonsko in Južno Korejo pa bi prepustili na milost in nemilost izstrelkov krajšega dosega.

Mattis je poskušal pomiriti te strahove. “Smo sredi pogajanj s Severno Korejo brez primere, toda v tem dinamičnem času dolgoletno zavezništvo med Japonsko in ZDA ostaja trdno,” je zagotovil.

Tokio je bil zadnja postaja na Mattisovi azijski turneji, med katero je obiskal še Južno Korejo in Kitajsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine