18.7 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

Ameriški kongres sprejel resolucijo, s katero je holodomor razglasil za genocid nad ukrajinskim narodom

Ameriški kongres je minuli torek sprejel resolucijo, s katero je holodomor (gladomor) razglasil za genocid nad ukrajinskim ljudstvom.

 

(Celotna resolucija je dostopna tukaj: H.Res.931 – Expressing the sense of the House of Representatives that the 85th anniversary of the Ukrainian Famine of 1932-1933, known as the Holodomor, should serve as a reminder of repressive Soviet policies against the people of Ukraine.)

STOP gradnji plinovodu 

Prav tako je ameriški kongres istega dne sprejel resolucijo, s katero je gradnjo plinovoda Nord stream II (Južni tok II) razglasil, da je v nasprotju z ameriškimi in evropskimi interesi in pozval predsednika ZDA, naj sproži vse razpoložljive ukrepe, s katerimi bi se prenehala izgradnja tega plinovoda.

(Celotna resolucija je dostopna tukaj: H.Res.1035 – Expressing opposition to the completion of Nord Stream II, and for other purposes.)

S premiero filma poklon letošnjemu prejemniku nagrade Saharov Sencovu

Medtem ko ameriški kongres sprejema zgodovinske resolucije, pa so v Evropskem parlamentu podelili že 30. nagrado Saharov za svobodo misli. Evropski parlament podeljuje omenjeno nagrado posameznikom in organizacijam za izjemen prispevek k boju za človekove pravice.

Letos je nagrado prejel ukrajinski režiser Oleg Sencov, ki je bil leta 2015 zaradi obtožb o načrtovanju terorističnih dejanj proti ruski “de facto” oblasti na Krimu obsojen na 20-letno zaporno kazen, so sporočili iz pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji.

Slovesnost ob podelitvi nagrade je bila v sredo v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Sencov se podelitve ni mogel udeležiti, ker je zaprt v Sibiriji, zato sta ga zastopala sestrična Natalya Kaplan in odvetnik Dmitriy Dinze. V Ljubljani pa so podelitev zaznamovali s projekcijo dokumentarca ruskega režiserja Askolda Kurova, ki dokumentira sodni proces proti Sencovu in solidarnost, ki mu jo izkažejo kolegi iz filmskih krogov ter Evropska filmska akademija.

V petkovem pogovoru po projekciji so sodelovale evropski poslanki Patricija Šulin ter Tanja Fajon, izredna profesorica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani Petra Roter ter režiserka Maja Weiss.

Dogajanje je preko Twitterja (tukaj) spremljala tudi novinarka Demokracije. Na primeru Ukrajine se tako razkriva vsa dvoličnost leftardov, ki imajo polna usta človekovih pravic, a hkrati podpirajo Putinov režim.

Zadnje novice

Sorodne vsebine