2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Ameriški kongres malce reformiral finančno reformo iz leta 2010

Ameriški kongres je v torek spremenil nekaj določil velike finančne reforme iz leta 2010, kar bo pomagalo predvsem manjšim bankam in posojilnicam, ki so zaradi reforme odmirale. Velike banke se medtem pritožujejo, da reforma reforme ni šla dovolj daleč, zato nameravajo lobirati še naprej.

 

Leta 2007 je bilo v ZDA 8400 manjših bank, danes jih je le še 5500. Del jih je propadel v času velike finančne krize in recesije od leta 2007 do leta 2009, kar so zakuhale velike banke z izkoriščanjem nepremičninskega razcveta do onemoglosti. Nekaj pa jih je propadlo kasneje zaradi zakona o finančni reformi Frank-Dodd, ki je bil sprejet z namenom, da se podobne krize več ne ponovijo in je med drugim zaostril pravila bančnega poslovanja.

Velike in majhne banke so proti reformi lobirale že pred njenim sprejetjem in so jo razvodenele, pritisk pa se je nadaljeval tudi kasneje, vendar je bil zaman, ker je bil v Beli hiši demokrat Barack Obama. S prihodom republikanca Donalda Trumpa so banke dobile krila in okrepile lobiranje. Demokrati so potrebo po spremembah sprejeli, vendar le v korist manjših bank.

Senat je predlog zakona o reformi reforme sprejel marca s 67 glasovi proti 31, v torek pa je to z 258 glasovi proti 159 storil še predstavniški dom. Spremembe pomenijo olajšanje zahtev glede trgovanja in kapitala za manjše banke in zmanjšanje zveznega nadzora za banke med 50 do 250 milijardami dolarjev premoženja.

Mega banke, kot so Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup in JP Morgan Chase, so močno lobirale, da bi tudi same dobile več olajšav pri poslovanju, želele so ukinitev urada za zaščito potrošnikov, spremembe pri nadzoru nad trgovanjem z vrednostnimi papirji, vendar pa so se jim manjše banke s svojim lobiranjem uspešno zoperstavile.

Za reševanje velikih bank je ameriški proračun v krizi leta 2008 porabil 700 milijard dolarjev, zaradi česar velike banke v kongresu še vedno niso popularne. Manjše banke so se bale, da bo reforma reforme zaradi zahtev velikih propadla in so lobirale proti njim. Predlog zakona mora sedaj še podpisati predsednik ZDA Donald Trump, v kar nihče ne dvomi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine