-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ameriški državljani, izpuščeni v Severni Koreji, prispeli v ZDA

Letalo s tremi ameriškimi državljani, ki jih je izpustila Severna Koreja, je danes prispelo v ZDA. V vojaški bazi Andrews blizu Washingtona so jih pozdravili ameriški predsednik Donald Trump, podpredsednik Mike Pence in državni sekretar Mike Pompeo. Severna Koreja je trojico izpustila ob Pompeovem obisku v Pjongjangu ta teden.

 

Severnokorejski režim se je za to gesto dobre volje odločil pred težko pričakovanim srečanjem med Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom. Trump namerava v prihodnjih dneh razkriti, kje bo konec meseca ali v začetku junija potekal njegov vrh s Kimom.

Severnokorejski voditelj je v pogovorih s Pompeom načrtovano srečanje s Trumpom označil za zgodovinsko priložnost, danes poročajo severnokorejski mediji. Po njegovih besedah bo vrh z ameriškim predsednikom “zgodovinsko srečanje” in “izvrsten prvi korak”. Kot je dodal, bo srečanje prispevalo k izboljšanju razmer na Korejskem polotoku in “izgradnji dobre prihodnosti”, navaja severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Izpuščeni talci Kim Dong-chul, Kim Hak-song in Tony Kim so za severnokorejskimi rešetkami preživeli od enega do dveh let zaradi “protidržavnih aktivnosti”.

“To je posebna noč za te tri res odlične ljudi. Čestitam, da ste v tej državi,” je trojico pozdravil Trump. “Naš najpomembnejši dosežek bo, ko bomo jedrsko razorožili cel polotok,” je dodal.

Severna Koreja je že večkrat zaprla ameriške državljane in jih nato izpustila, ko je dosegla določene koncesije. Lani se je tako domov vrnil Otto Warmbier, ki so ga leta 2016 obsodili na 15 let zapora zaradi kraje propagandnega plakata. Kmalu po vrnitvi je sicer umrl zaradi možganskih poškodb.

Dva od sedanjih talcev, ki so ju v sredo predali državnemu sekretarju Miku Pompeu, sta delala na edini zasebno financirani visokošolski ustanovi v Pjongjangu, ustanovljeni z denarjem ameriških krščanskih misijonarjev. Tretji se je ukvarjal s turizmom ob meji z Rusijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine