21.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 21 junija, 2021

Ameriška vojska v ofenzivi proti džihadistom: napadla oporišča proiranske milice v Iraku in Siriji ter položaje džihadistov v Somaliji

Ameriška vojska je v nedeljo zvečer izvedla letalske napade na oporišča paravojaške skupine v Iraku in Siriji, ki jo podpira Iran. Bombardiranje je bilo odgovor na petkov raketni napad na iraško vojaško oporišče v Kirkuku, v katerem je bil ubit ameriški pogodbeni sodelavec. Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu.

 

Po navedbah iraških varnostnih sil je bilo v napadih ameriške vojske ubitih najmanj 25 borcev skupine Kataib Hezbolah, več kot 50 je bilo ranjenih.

Šiitska milica Kataib Hezbolah je na ameriškem seznamu terorističnih organizacij.

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo v Washingtonu posvaril Iran pred povračilnimi ukrepi, če bodo življenja Američanov ogrožena.

“Kar smo naredili danes, je bil odločen odgovor, o čemer že več mesecev jasno govori predsednik Trump – da ne bomo mirno stali ob dejanjih Islamske republike Iran, ki ogrožajo Američane,” je dejal Pompeo.

Ameriški obrambni sekretar Mark Esper je za medije pojasnil, da so vojaška letala F-15 napadla pet tarč, povezanih s Kataib Hezbolahom. Po navedbah Pentagona so bile tri tarče na zahodu Iraka, dve pa na vzhodu Sirije. Tarče so bile bodisi skladišča orožja bodisi poveljniški in nadzorni centri, je pojasnil Esper.

Iraški viri so sporočili, da je bil tarča enega od napadov sedež Kataib Hezbolaha v okrožju al Kaim, kjer so bili ubiti najmanj štirje poveljniki te milice, poroča BBC.

Iran je v odzivu sporočil, da so ZDA z napadi izkazale podporo terorizmu. “Amerika je s temi napadi pokazala trdno podporo terorizmu ter zanikanje neodvisnosti in suverenosti držav in mora sprejeti posledice za to nezakonito dejanje,” je sporočil tiskovni predstavnik vlade v Teheranu Abas Musavi.

ZDA so v nedeljo izvedle letalske napade tudi v Somaliji in sicer na islamistično milico Al Šabab, v katerih so bili ubiti štirje teroristi. Napade so izvedli dan po tistem, ko je v Somaliji v eksploziji avtomobila bombe umrlo najmanj 83 ljudi.

“Ti natančni zračni napadi so ciljali borce Al Šababa, odgovorne za teroristične napade na nedolžne Somalce, ki so bili usklajeni z Al Kaido,” so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili iz ameriškega poveljstva za Afriko.

“ZDA in somalijska zvezna vlada bosta nadaljevali s stopnjevanjem pritiska na teroristično organizacijo, da bi ji onemogočili načrtovanje terorističnih napadov,” so poudarili.

Ameriško poveljstvo je v nedeljo izvedlo tri letalske napade na dveh lokacijah v Somaliji. Vse skupaj so bili ubiti štirje pripadniki Al Šababa in dve njihovi vozili.

Pred tem je v napadu z avtomobilom bombo v soboto v somalijski prestolnici Mogadiš umrlo najmanj 83 ljudi, več kot sto pa jih je bilo ranjenih. Nekaj jih je še vedno v kritičnem stanju.

Odgovornosti za ta napad ni prevzel nihče. Mogadiš je sicer pogosto prizorišče bombnih napadov in večinoma so zanje odgovorni pripadniki milice Al Šabab, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida. Skupino so leta 2011 pregnali iz mesta, vendar še vedno nadzoruje številne podeželske predele države, napade pa poleg v Somaliji izvaja tudi v sosednji Keniji.

V začetku decembra je bilo v napadu Al Šababa na hotel v Mogadišu, ki je priljubljen med politiki, diplomati in vojaškimi častniki, ubitih pet ljudi.

Turške oblasti pa so danes v več racijah po državi aretirale 70 domnevnih pripadnikov skrajne skupine Islamska država, poročajo tamkajšnji mediji. 33 ljudi, skoraj vsi so Iračani, so aretirali v pokrajini Ankara, preostale pa v pokrajinah Batman, Kayseri in Adana.

Turške oblasti so v zadnjih mesecih okrepile pregon skrajnežev Islamske države in njihovo vračanje v države izvora.

V Istanbulu so minuli teden aretirali 20 domnevnih pripadnikov skrajne skupine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Turčijo je leta 2015 in 2016 pretresla serija napadov, za katere je odgovornost prevzela Islamska država. Najhujši se je zgodil med praznovanjem vstopa v leto 2017 v istanbulskem nočnem klubu, v katerem je bilo ubitih 39 ljudi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine