11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Ameriška vlada grozi z višjimi carinami na uvoz iz Kitajske

Grožnjam predsednika ZDA Donalda Trumpa o povišanju carin na kitajski uvoz sta se v ponedeljek pridružila tudi finančni minister Steven Mnuchin in trgovinski predstavnik ZDA Robert Lighthizer, ki sta novinarjem zatrdila, da Kitajska odstopa od dogovorov, doseženih v pogajanjih doslej.

Noben od njiju sicer ni pojasnil, od česa je Kitajska odstopila. Neuradno naj bi Kitajska odstopala od dogovora o spremembah zakonodaje, ki zadeva tehnološke transferje ameriških podjetij, ki poslujejo na Kitajskem.

Trgovinska pogajanja naj bi se nadaljevala, čeprav šele v četrtek, ker bo kitajska delegacija pripotovala v Washington dan kasneje, kot je bilo predvideno. Če si Peking do takrat ne premisli zaradi grožnje o povišanju carin na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza v petek.

Mnuchin je pojasnil, da kitajski uradniki skušajo spremeniti nekaj besedila nastajajočega trgovinskega dogovora po desetih krogih pogajanj, zaradi česar bodo ZDA v petek takoj po polnoči, to je ob šestih zjutraj po srednjeevropskem času, zvišale sedaj 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza na 25-odstotne.

Trump je to napovedal v nedeljo na Twitterju in poskrbel za borzne padce, ki se bodo po izjavah Mnuchina in Lighthizerja nadaljevali. Višje carine naj bi prizadele široko paleto uvoza od rokavic za baseball, sesalnikov za prah do hišnih alarmov.

Sprememba ameriškega pristopa je nenadna, saj je Trump doslej zatrjeval, da pogajanja s Kitajsko dobro potekajo in borzni indeksi so rasli, dokler v nedeljo ni tvitnil, da izgublja potrpljenje, ker se Kitajska skuša ponovno pogajati o že dogovorjenih zadevah.

Trump je v tvitu naznanil, da bo uvedel 25-odstotne carine tudi na preostalih 325 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, kar pomeni 25-odstotne carine na praktično celoten Kitajski izvoz v ZDA.

ZDA Kitajski med drugim očitajo krajo poslovnih skrivnosti, nepoštene subvencije kitajskim podjetjem in zahtevo, da tuja podjetja predajo tehnološke skrivnosti za dostop na kitajski trg. Trump je uvedel 10-odstotne carine na 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza, nato pa še 25-odstotne carine na 50 milijard. Kitajska je vrnila s carinami na 110 milijard dolarjev uvoza iz ZDA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine