14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Ali morda pričakuje preveč? Beloruska opozicijska političarka prepričuje Ruse, naj podprejo beloruski boj za svobodo, medtem pa režim v Minsku aretiral še eno opozicijsko predstavnico

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska je danes v videu pozvala Ruse, naj ne verjamejo propagandi, ki želi zastrupiti odnose med narodoma, in se zahvalila vsem, ki so podprli njihov boj za svobodo. V Belorusiji so medtem oblasti zaostrile boj proti nasprotnikom režima, saj naj bi aretirale še enega vidnejšega predstavnika opozicije.

 

 

“Zelo pomembno je, da ne načnemo odnosov med državama,” je povedala Tihanovska. Ob tem je posvarila pred propagando, ki da skuša zastrupiti odnose med prijateljskima narodoma, ter politiki, ki skušajo škodovati interesom tako Rusije kot Belorusije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pojasnila je, da protestno gibanje v Belorusiji ni uperjeno proti Rusiji in se zahvalila neodvisnim ruskim novinarjem, ki pokrivajo proteste. “Zelo smo hvaležni Rusom, ko podpirajo boj beloruskega ljudstva za svobodo,” je dodala.

Opozorila je še na nesmiseln rezultat predsedniških volitev in dejala, da je Lukašenko na oblasti le zaradi brutalnosti in represije protestnikov.

Medtem iz Minska poročajo o novem izginotju člana opozicijskega koordinacijskega sveta. Pravnik Maksim Snak je namreč v telefonskem klicu le na hitro opozoril, da so do njega prišli zamaskirani moški, nato pa je prekinilo povezavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Glede na poročanja beloruskih medijev naj bi Snaka aretirali. Na posnetku je bilo videti, kako so ga zamaskirani moški odvedli. Njegov odvetnik je povedal, da proti njemu poteka preiskava, razlogi za to niso znani. Nobelova literarna nagrajenka Svetlana Aleksijevič je še edina članica koordinacijskega sveta, ki je v Belorusiji in na prostosti.

Tihanovska, ki je po volitvah zbežala v Litvo, je obsodila postopke oblasti. “Metode tako imenovanih oblasti so škandalozne,” je sporočila preko družbenih omrežij. Pozvala je k pojasnitvi izginotja Snaka in drugih primerov.

Ravno v torek so beloruske oblasti prijele vidnejšo članico koordinacijskega sveta Marijo Kolesnikovo na meji z Ukrajino, ko naj bi se skušala upreti deportaciji. Kot je danes sporočil njen oče, naj bi jo oblasti zadrževale v preiskovalnem priporu v Minsku. Očeta Aleksandra Kolesnikova so o tem danes obvestili preiskovalci, oblasti pa tega še niso potrdile.

Odvetnica Ljudmila Kasak je danes za portal tut.by dejala, da je Kolesnikova v redu in da zaenkrat niso začeli sodnih postopkov. Po njenih informacijah ji očitajo, da je javno pozivala k prevzemu oblasti.

V Belorusiji potekajo protesti že vse od predsedniških volitev 9. avgusta, na katerih je po uradnih podatkih znova zmagal dosedanji predsednik Aleksander Lukašenko. Lukašenkov režim jih skuša zatreti s silo. Več tisoč ljudi so zaprli, številne so grobo pretepli, nekateri so bili tudi ubiti.

Protestniki zahtevajo spremembe in opozarjajo, da so bile volitve lažne. Po njihovem mnenju je zmagovalka opozicijska voditeljica, 37-letna Svetlana Tihanovska.

Zadnje novice

Sorodne vsebine