-2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Ali Arabci vračajo uslugo Nemčiji za sprejete migrante? Po novem lahko Nemci v Savdsko Arabijo potujejo brez predhodno pridobljenega vizuma

Savdska Arabija je danes sporočila, da bo začela izdajati turistične vizume. Skrajno konservativna kraljevina se bo tako prvič odprla tudi za turiste iz tujine. Ukrep sodi v okvir spodbujanja raznolikosti savdskega gospodarstva, ki je prvenstveno odvisno od nafte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

V Savdsko Arabijo bodo lahko po novem brez predhodno pridobljenega vizuma potovali državljani 49 držav. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, bodo med njimi tudi državljani Nemčije. Katere so še druge države, za zdaj ni jasno. Ostale podrobnosti glede turističnih vizumov naj bi Rijad objavil drevi. Po poročanju portala Al Arabija bo cena turističnega vizuma 80 dolarjev.

Rijad bo obenem zrahljal tudi pravila glede obiskovalk. Tem ne bo treba nositi abaje, ki pokriva celotno telo in ki jo morajo v javnosti nositi Savdijke, bodo pa morala njihova oblačila biti “preprosta”, so obelodanile savdske oblasti, pri čemer podrobnosti niso navedle. Prav tako ne bo več omejitev za ženske, ki v kraljevino potujejo brez spremstva, poroča britanski BBC.

Zagon turizma v državi je eden od glavnih projektov prestolonaslednika Mohameda bin Salmana v okviru njegovega reformnega programa poimenovanega vizija 2030. Namen programa je pripraviti največjo arabsko ekonomijo na t. i. obdobje po nafti.

Odločitev o uvedbi turističnih vizumov je Savdska Arabija sprejela le dva tedna po uničujočih napadih na savdsko naftno infrastrukturo, za katere so ZDA odgovornost pripisale Iranu, in so pretresli globalni energetski trg ter prebudili bojazni o širšem konfliktu v regiji.

“Odprtje Savdske Arabije tujim turistom je zgodovinski trenutek za našo državo,” je povedal prvi mož savdskega turizma Ahmed al Hatib in dodal, da bodo obiskovalci presenečeni “pred zakladi”, ki jih lahko ponudi Savdska Arabija; “petimi znamenitostmi, ki so na seznamu Unescove svetovne dediščine, pisano lokalno kulturo in presenetljivo naravno lepoto”.

Do leta 2030 namerava Savdska Arabija na leto privabiti 100 milijonov tujih in domačih turistov.

Savdska Arabija je bila za turiste doslej dokaj zaprta država. Vizume so običajno izdali zgolj za kratka poslovna potovanja, verske romarje ali obiskovalce, ki imajo sorodnike v Savdski Arabiji. Določeni kraji bodo sicer tudi po novem ostali zaprti za turiste. Nemuslimanski gostje tako še naprej ne bodo smeli obiskati muslimanskih svetih mest Meka in Medina.

Konservativna kraljevina je sicer pod prestolonaslednikom bin Salmanom sprejela tudi nekaj drugih odločitev, ki rahljajo stroga muslimanska pravila. V začetku meseca je Rijad odločil, da lahko ženske, starejše od 21 let, pridobijo potni list in v tujino potujejo brez moškega “varuha”. Junija lani so Savdijke dobile pravico, da vozijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine