7.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Albanski predsednik preklical lokalne volitve, premier pri njih vztraja, opozicijski poslanci pa vrnili poslanske mandate

Albanski predsednik Ilir Meta je v soboto sporočil, da z odlokom preklicuje za 30. junij razpisane lokalne volitve, ker da trenutne razmere v državi ne omogočajo izvedbe demokratičnih in poštenih volitev. Vendar pa je premier Edi Rama, proti kateremu so tudi to soboto v Tirani potekali protesti, zagotovil, da volitve kljub temu bodo.

 

Meta je izrazil zaskrbljenost zaradi globoke politične krize v Albaniji. “Sedanje razmere ne dopuščajo izvedbe demokratičnih in poštenih volitev in spodkopavajo kakršne koli možnosti za začetek pristopnih pogajanj Albanije z Evropsko unijo,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal v sporočilu za javnost.

Vendar pa je Rama na volilnem shodu že zatrdil, da bodo volitve potekale 30. junija, in da je “socialistična večina odločena izvesti pravosodno reformo, ki je ključna za evropsko prihodnost Albanije”.

Albanska opozicija že dva meseca na protestih zahteva odstop premierja Rame ter zavrača udeležbo na lokalnih volitvah. Protestniki, ki Ramo pozivajo k odstopu, so se v soboto zvečer spopadli s policijo in nanjo metali molotovke, policija pa je odgovorila z dimnimi bombami in solzivcem.

Odločitev predsednika države o preklicu lokalnih volitev je pred več tisoč protestniki, ki so se zbrali pred sedežem vlade v Tirani, pozdravil vodja opozicijske Demokratične stranke Lulzim Basha. “Naš boj se bo nadaljeval vse do odhoda Edija Rame,” je zatrdil.

Opozicija premierja obtožuje korupcije in povezav z organiziranim kriminalom ter zahteva oblikovanje začasne vlade in predčasne volitve. Vseh 65 opozicijskih poslancev je vrnilo svoje mandate.

Zadnje novice

Sorodne vsebine