10.4 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Air France in British Airways septembra ukinjata lete v Teheran

Letalski družbi Air France in British Airways sta sporočili, da bosta septembra ukinili letalsko povezavo s Teheranom. Razlog je slaba dobičkonosnost, potem ko so ZDA maja zapustile iranski jedrski sporazum in proti Iranu znova uvedle sankcije, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Air France, ki je letalske prevoze v Teheran ponujal prek svojega nizkocenovnega prevoznika Joon, bo povezavo ukinil 18. septembra. V začetku avgusta je število letov med Parizom in Teheranom zmanjšal iz treh na enega tedensko.

British Airways bo iz Londona v Teheran zadnjič poletel 22. septembra, iz Teherana nazaj v London pa dan pozneje. V družbi so sicer pojasnili, da odločitev ni povezana z vnovično uvedbo sankcij proti Iranu, temveč je razlog zanjo v tem, da ta letalska povezava trenutno ni ekonomsko upravičena.

Ukinitev letov v Teheran je julija napovedal tudi nizozemski KLM.

ZDA so v skladu z odločitvijo o odstopu od mednarodnega sporazuma iz leta 2015, s katerim se je Iran odpovedal razvoju jedrskega orožja v zameno za odpravo sankcij, znova uvedle sankcije proti tej državi. Prvi sklop, ki se med drugim nanaša na prepoved poslovanja z iranskimi finančnimi ustanovami ter iranskim avtomobilski sektorjem, je začel veljati v začetku avgusta. Drugih sklop sankcij bo začel veljati po 5. novembru, vključeval pa bo tudi prepoved trgovanja z iransko nafto.

EU je sicer ob prvem svežnju znova uvedenih ameriških sankcij proti Iranu uveljavila posodobljen akt, s katerim želi ublažiti posledice sankcij za evropska podjetja, ki zakonito poslujejo v Iranu. Podpora iranskemu gospodarstvu je namreč del učinkovitega izvajanja iranskega jedrskega sporazuma, so opozorili v Bruslju.

Akt dovoljuje gospodarskim subjektom iz EU, da zahtevajo povrnitev škode zaradi sankcij ZDA in izničijo učinek kakršnihkoli odločitev tujih sodišč, ki temeljijo na teh sankcijah, v EU. Prav tako prepoveduje osebam iz unije, da bi upoštevale te sankcije, razen kadar Evropska komisija to izjemoma dovoli v primerih, ko bi neupoštevanje resno škodovalo njenim interesom ali interesom unije.

Zadnje novice

Sorodne vsebine