20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Talibani premeteno napovedali premirje ob koncu ramazana

Afganistanski talibani so danes prvič po letu 2001 napovedali tridnevno premirje z afganistansko vojsko ob koncu muslimanskega postnega meseca ramazan. V sporočilu za javnost so ob tem poudarili, da bodo še naprej delovali proti tujim “okupatorskim silam” v Afganistanu ter da se bodo ostro odzvali, če bodo napadeni, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vsi mudžahedini so dobili ukaz, da prve tri dni ramazanskega bajrama, ki se bo začel konec prihodnjega tedna, prekinejo ofenzivo na afganistanske sile,” je v sporočilu, ki so ga posredovali prek aplikacije Whatsapp, zapisalo vodstvo talibanov. Premirje, prvo po začetku ameriškega posredovanja v Afganistanu pred 17 leti, bo tako trajalo od 16. do 18. junija.

Predstavnik afganistanskega ministrstva za obrambo Mohamed Radmaniš je v intervjuju za lokalno televizijo pozdravil odločitev talibanov in dejal, da Afganistan upa na nadaljevanje premirja.

Da naj bi šlo za pozitivno namero talibanov, je ocenil tudi analitik zahodnih držav v Kabulu, ki meni, da gre za “ukrep za graditev zaupanja”, ki bi lahko vodil v mirovna pogajanja.

Skeptiki medtem sicer opozarjajo, da bi lahko talibanska teroristična mreža Hakani med premirjem delovala v okviru Islamske države.

Le nekaj ur pred napovedjo premirja so talibani napadli oporišče afganistanske vojske v zahodni provinci Herat in pri tem ubili najmanj 17 vojakov.

Talibani so premirje napovedali tudi dva dni po tem, ko je enostransko premirje z njimi napovedal afganistanski predsednik Ašraf Gani. Enostransko afganistansko premirje, ki pa ne bo veljalo za napade na skrajno sunitsko skupino Islamska država, naj bi po predsednikovih besedah trajalo od 12. do 19. junija.

Februarja je Gani objavil načrt za začetek mirovnih pogovorov s talibani, ki vključuje možnost, da jih priznajo kot politično stranko. Talibani uradno na predlog še niso odgovorili, so pa objavili začetek letne pomladne ofenzive v očitni zavrnitvi predloga. Talibanski skrajneži v vladi v Kabulu vidijo marioneto ZDA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine