14.3 C
Ljubljana
torek, 3 avgusta, 2021

AfD pred evropskimi volitvami o morebitnem “dexitu”

Nemška Alternativa za Nemčijo (AfD) je na današnjem kongresu stranke v saški Riesi pred volitvami v Evropski parlament razpravljala o volilnem programu, v katerega bodo  vključili tudi predlog za izstop Nemčije iz Evropske unije oziroma “dexit”, če ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

 

Čeprav v stranki menijo, da je Evropski parlament odveč, so na kongresu vseeno poglobljeno razpravljali o volilnem programu. Končno skupno besedilo s smernicami programa bodo potrjevali predvidoma drevi.

V predlogu volilnega programa so med drugim zapisali, da je izhod Nemčije iz Evropske unije neizogiben, če se ta v predvidenem času ne bo radikalno spremenila. Ob tem so se zavzeli tudi za odpravo Evropskega parlamenta.

“Če v obstoječem sistemu EU v primernem času ne bodo izpolnjeni naši predlogi za reforme, se nam zdita kot zadnja možnost nujna ali izstop Nemčije iz EU ali urejena razpustitev EU ter ustanovitev nove evropske gospodarske in interesne skupnosti,” so zapisali delegati.

Sopredsednik AfD Alexander Gauland je v nagovoru sicer posvaril, da ni modro podajati konkretnega časovnega okvira za morebiten izstop Nemčije iz povezave. Predlog besedila, ki ga je oblikoval programski odbor AfD, pa je predvidel izstop Nemčije iz EU v petih letih, dodaja dpa.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine