14.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

AfD napoveduje “dexit”, če se EU ne bo reformirala

Alternativa za Nemčijo (AfD) je napovedala, da se bo zavzela za izstop Nemčije iz Evropske unije, če v doglednem času ne bodo sprejeti njihovi predlogi za radikalno reformo unije. To so v nedeljo na kongresu v saškem mestu Riesa zapisali tudi v nov program stranke pred evropskimi volitvami.

Tovrstni “dexit” naj bi bil “skrajna možnost” po enem mandatu Evropskega parlamenta, torej po petih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Če njihovi predlogi za reformo EU ne bodo sprejeti, se bodo zavzeli za izstop iz EU ali pa za “urejeno razpustitev unije in vzpostavitev nove gospodarske in interesne skupnosti”, so zapisali v program stranke, ki so ga potrdili v nedeljo.

Kot še poroča dpa, so številni govorci na nedeljskem kongresu v Riesi sicer menili, da EU ni mogoče reformirati. Podobnega mnenja je tudi predsednik stranke Alexander Gauland, ki pa je bil vendarle proti postavljanju konkretnih rokov. “Ne bi bilo pametno, da bi že kar takoj šli na volitve z maksimalno zahtevo,” je dejal.

Kot je menil, bo na prihajajoče volitve v evropski parlament v maju zagotovo pomembno vplival izstop Velike Britanije iz EU. Če bo brexit, do katerega naj bi prišlo konec marca, povzročil večje težave Veliki Britaniji, bi to lahko negativno vplivalo tudi na nemške volivce, je menil Gauland.

V ospredju zahtev stranke je sicer predvsem “ohranjanje evropske kulture”. “Vsakršno priseljevanje v Evropo je treba omejiti in voditi na tak način, da se bo ohranjala identiteta evropskih kultur,” so se zavzeli.

Okoli 500 delegatov na kongresu, ki se bo zaključil danes, sicer potrjuje listo kandidatov stranke za evropske volitve. Kot so določili že novembra, bo njihov “spitzenkandidat” Jörg Meuthen. Tedaj so določili tudi 12 kandidatov, zdaj pa naj bi določili še zadnjih sedem na listi, navaja dpa.

Meuthen je sedaj edini poslanec AfD v Evropskem parlamentu. Tokrat v tej desni populistični stranki, ki je najmočnejša opozicijska stranka v nemškem zveznem parlamentu, njihova priljubljenost pa raste, računajo na več poslanskih mest. Meuthen pa napoveduje, da se bo zavzel za oblikovanje široke desne politične skupine v Evropskem parlamentu, v kateri bi bili predvsem avstrijski svobodnjaki, italijanska Liga in še več zlasti skandinavskih desnih strank.

Zadnje novice

Sorodne vsebine