14.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Adijo pamet: Erdogan želi v Franciji odpreti šole, ki bodo poučevale “dober džihad”!

Francoski predsednik Recep Tayyip Erdogan javnosti ne skriva več svojih stališč glede šol v Franciji. V nedavnem članku je namreč francoski časopis Le Point razkril, da turški predsednik v Franciji namerava odpreti turške šole. Prejšnji mesec so uradniki iz Ankare večkrat obiskali vodje francoskih srednjih šol. Francoske srednje šole so znane po tem, da izrekajo dobrodošlico otrokom staršev tujcev in staršev, ki so člani stranke Erdogana.

Erdogan je turški delegaciji naročil, da naj 20. in 21. maja obišče Francijo in opazujejo mednarodne srednje šole. Namen obiska je bil izraziti zahtevo za ustanovitev turških srednjih šol v Franciji. Odprtje takšnih objektov verjetno ne bo le v izključni odgovornosti turškega predsednika, ampak tudi ministrstva za nacionalno izobraževanje in ministrstva za zunanje zadeve, poroča Voice of Europe.

Oblikovati želi božansko generacijo
Glede na to, da so v zadnjih letih francoski mediji problematizirali islamizacijo programov v šolah, se poraja resna dilema v primeru, da bodo v Franciji na enak način izvajali programe. Po uvedbi treh verskih predmetov na turški univerzi, ki obravnavajo Mohamedovo življenje, branje Korana in osnovno versko znanje, je Erdogan februarja 2012 poudaril, da želi prispevati k oblikovanju “božanske generacije”. Klasične srednje šole so postopoma vedno bolj številčno nadomestili z nekakšnimi kolidži, namenjenimi za usposabljanje imamov in pridigarjev.

Z novimi  šolskimi programi, ki so v veljavo stopili julija 2017, je bil koncept džihada predstavljen v večini institucij. “Džihad predstavlja del naše vere in naloga ministrstva za izobraževanje je, da koncept džihada predstavi na primeren način,” je povedal turški minister za področje izobraževanja Ismet Yilmaz. Ob tem je poudaril, da naj ne bi šlo za sveto vojno, ampak za “dober džihad”. Ta program je prav tako zaznamoval izginotje evolucijske teorije Charlesa Darwina.

H. M./Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine