15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

37 mrtvih v spopadih na meji med Izraelom in Gazo

Na množičnih protestih pred napovedanim odprtjem ameriškega veleposlaništva v Jeruzalemu so danes na meji med Izraelom in območjem Gaze izbruhnili spopadi, ki iz ure v uro zahtevajo več žrtev. Po zadnjih podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva je bilo v protestih ubitih 37 Palestincev, še okoli 1000 pa jih je bilo ranjenih. Približno polovico ranjenih so ustrelili pripadniki izraelske vojske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je ob tem sporočila, da so bili trije Palestinci ubiti, medtem ko so skušali na meji nastaviti eksploziv.

K “pohodu milijona” ob meji so Palestince pozivali prek zvočnikov mošej, prebivalce pa so na območje vozili z avtobusi in tovornjaki, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob meji se je po podatkih izraelske vojske na več točkah zbralo okoli 35.000 Palestincev. Nekateri so metali kamenje in se približali ograji na meji. Na drugi strani meje so oborožene izraelske varnostne sile. Mladi pa so iz protesta proti odprtju ameriškega veleposlaništva na križiščih zažigali avtomobilske pnevmatike.

Zadnje novice

Sorodne vsebine