7.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

16. teden zapored: Protesti rumenih jopičev v Franciji

Na ulicah Pariza in še nekaterih drugih francoskih mest danes, 16. teden zapored, potekajo protesti rumenih jopičev. Po poročanju francoskih medijev se je več sto ljudi zbralo pri Slavoloku zmage v francoski prestolnici in se odpravilo na 12 kilometrov dolg pohod po zahodnem in južnem delu mesta.

 

Mirni shodi potekajo v več glavnih mestih provinc, med drugim v Nantesu in Bordeauxu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti rumenih jopičev v Franciji so se začeli sredi novembra lani v znak protesta proti dvigu cen goriva, a so se kmalu usmerili proti reformni politiki predsednika republike Emmanuela Macrona. Ta je sicer v želji po končanju protestov uvedel več ukrepov in sprožil nacionalno javno razpravo.

Protesti so se večkrat sprevrgli v spopade s policijo. Komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je bila v poročilu na začetku tega tedna kritična tako do nasilja protestnikov kot do ukrepanja policije. Po vladnih podatkih je bilo na teh shodih skupno poškodovanih 2060 protestnikov in 1325 pripadnikov varnostnih sil.

Zadnje novice

Sorodne vsebine