-2.1 C
Ljubljana
torek, 25 januarja, 2022

Znamenja upanja in sad molitve? Na Japonskem je koronavirus čudežno uničil – sam sebe

Piše: Blagovest.si

Številni mediji so v zadnjem času poročali o nenavadnem dogodku na Japonskem, kjer je virus covid19 v novi mutaciji “naredil napako” in uničil samega sebe. 

“Peti val covida-19 je na Japonskem skoraj dobesedno popolnoma izzvenel. To se je zgodilo tako dramatično, da so znanstveniki presenečeni, ko ugotavljajo, kako se je to lahko sploh zgodilo. Ena skupina meni, da je zelo nalezljiva različica delta mutirala na način, da je začela izumirati,” je pred tednom dni poročala spletna izdaja enega od slovenskih časopisov. Ne glede na to, da je Japonska prav tako na severni polobli in s tem že v zimskem času, zaradi malo sončne svetlobe v tem času pa primanjkuje vitamina D in se s tem načeloma zelo povečuje tveganje za okužbo, tam epidemije tako rekoč ni več.

RNK virusi, med katere spada tudi novi koronavirus, imajo običajno zelo visoko stopnjo raven mutacij, kar jim omogoča, da se lahko hitro prilagodijo na spremembe v okolju. To pa lahko odpira tudi vrata možnosti za tako imenovano “katastrofalno napako” oziroma za kopičenje “slabih” mutacij, kar na koncu privede do izumrtja takšne različice. Vendar se je to zgodilo le na Japonskem, ne pa denimo v Južni Koreji, kjer je genetsko podobna populacija.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine