18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Zanka vzhodnjaške mistike – na kaj moramo biti pozorni in katere so razlike med krščanstvom in vzhodnimi verstvi

Piše: Blagovest.si

Danes vse bolj govorimo o razvoju in dovršitvi duhovnosti. Moderne postajajo različne vrste meditacij in duhovnih vaj. Seveda pomagajo k duhovnemu razvoju. Dogaja se celo, da tisti, ki spodbujajo vzhodnjaške tehnike meditacije, poizkušajo prepričevati, da ima mistika Vzhoda iste ravni in postopke duhovnega razvoja, kot jih prakticirajo krščanski mistiki.

Krščanski mistiki govorijo o stopnjah prečiščevanja, razsvetljenja, zedinjenja, ki ga lahko dosežemo na poti proti duhovni zrelosti in dovršenosti. Isto trdijo tudi jogiji, ko govorijo o duhovnem očiščenju, razsvetljenju in zedinjenju, kar pa lahko dosežejo samo s pomočjo določenih vaj. Pojavlja pa se veliko vprašanje, kaj jogiji razumejo pod pojmi »prečiščevanje«, »razsvetljenje« ali »zedinjanje«?

Poizkušajmo torej primerjati faze v duhovnem razvoju, ki si jih prakticirajo tako vzhodnjaški mistiki, kot tudi krščanski mistiki.

Prečiščenje

V krščanski mistiki govorimo o očiščenju tedaj, kadar je nekdo spoznal, da se ni opiral na Boga, pa je v nekem trenutku spoznal, da je s tem hudo žalil Boga, mu je zaradi tega iskreno žal in se odloča, da bi popravil ta odnos. Stopa na pot spreobrnjenja, pristopi k spovedi z namenom, da bi se očistil. Pa ne očistil zaradi procesa mišljenja, ampak očistil greha! To je bistvena razlika.

Ko se človek spravi z Bogom, se za vsako ceno trudi, da ga čim manj žali. Vsak greh, tudi najmanjši, ga moti in boli. Želi si živeti v stanju Božje milosti in zato za očiščenje potrebuje zakrament iskrene spovedi. In tako popravlja svoje ravnanje, obnašanje, mišljenje in govorjenje, ne pa, da bi to dosegal z ritmom dihanja.

Medtem ko jogiji govorijo, da se proces «očiščevanja« dogaja s pomočjo vaj v pravilnem dihanju, v ponavljanju določenih »manter«, s pomočjo avtohipnoze in s pomočjo nekih drugih metod, s katerimi bi želeli doseči t.i. »čisti um«. V jogijskem pomenu »čisti um« pomeni, da se v njem ne pojavlja več nobena misel. Zaradi tega nekateri jogiji to stanje označujejo z izrazom »praznina«. Ko so jogiji v stanju čistega uma, oz. praznine, dosegajo mir na psihičnem področju, se sprostijo,… Vendar je to stanje popolno izpraznjenje misli, oz. stanje, ki zaustavlja vsako misel.  Jogo uporabljajo tudi v zdravljenju ljudi. Jogo skupaj z mantrami uporabljajo pri tistih ljudeh, ki trpijo zaradi prisilnih in zelo različnih ter mnogih misli, ki se jim pojavljajo v glavi. Pomeni, da so na nekaj preveč občutljivi in je to preobčutljivost potrebno odstraniti. Mantre zaustavljajo intelektualno delovanje (razumsko delovanje). Torej zavirajo delovanje možganske skorje. To lahko izrazimo tudi s primerom, ki ga lažje razumemo: ko je otrok nemiren, ga mama vzame v naročje, začne ga zibati in mu enakomerno poje: »nina-nana, nina-nana,…« In otrok zaspi. Na isti način pa deluje mantra.

Poglejmo si, kaj se dogaja v času vadbe joge. V tem času se spreminja mantra, ki jo enakomerno izgovarjamo, spreminja se ritem dihanja. Kdor se tega udeležuje, mora sprejeti tudi strogo določeno dieto. Treba je spreminjati ritem spanca in budnega stanja. In tako lahko postopoma nastopi odpiranje tzv. »čaker«. Gre za občutek kroženja energij vzdolž celega telesa in spodbuja delovanje perifernega živčnega sistema, ki postane bolj aktivno. V telesu zaznavamo povečan pretok energije tam, kjer so t.i. čakre ali »tave«. In te so, po vzhodnjaškem učenju, tam, kjer so glavne žleze, ki pa imajo nalogo, da izločajo hormone v kri. Se pravi, da so to glavne hormonske žleze.

In odpiranje čaker je povezano z delovanjem teh žlez. Jogiji govorijo, da je potrebno, da se najprej odpre spodnja čakra, kasneje tista, ki je nad njo in tako vse višje in višje, dokler ne začne delovati vseh 7 čaker. Prva čakra je na mestu, kjer je in deluje spolna žleza. Sledi drugo mesto, kjer deluje nadledvična žleza, potem golša, pa srce, timus ali priželjc (prsna žleza), ščitnica, hipofiza in epifiza. Vemo, kako deluje povečano število spolnih hormonov ali adrenalina, ki ga proizvaja nadledvična žleza. Kolikšen doping je to za telo. To zadeva tudi druge hormone, oz. delovanje žlez, ki jih proizvajajo.

Več preberite TUKAJ

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine