11.5 C
Ljubljana
nedelja, 29 maja, 2022

Vabljeni k ogledu oddaje Beremo! Zlata Krašovec in Lan Seušek o satiri in Pratiki 2021 ter 2022

Piše: M. B.

Danes ob 20.00 uri vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV. Voditelj oddaje Metod Berlec bo gostil dolgoletno novinarko in publicistko Zlato Krašovec in njenega sina akademskega kiparja, slikarja in ilustratorja Lana Seuška. Skupaj z novinarsko legendo Vinkom Vasletom sta namreč pri naši založbi Nova Obzorja konec lanskega leta izdala knjigo Pratika za resne/besne oziroma Pratika 2022. Že leto pred tem pa so skupaj izdali Pratiko za desne oziroma resne 2021.

PRATIKA za desne in manj resne. Nestrpno ste jo čakali. Morate jo imeti. Iz nje boste zvedeli vse, kar morate vedeti o tem, kdo, kaj, s kom in po čem (ter koliko časa) počne v slovenski politiki. Edina pratika, ki kaže, kdo vam krade, kdo vam laže, kdo s kom pije in kdo plača, kdo pot v stare čase kaže, komu to se najbolj splača … Uredila Zlata Krašovec in Vinko Vasle, ilustracije Lan Seušek. Naročite jo lahko tukaj!

Pratika za resne/besne 2022.
Pratika 2022 – kdor je kupil lansko, ne bo želel ostati brez letošnje. Toda pozor! Lanska je bila »lahko« branje, Pratika 2022 je kar trikrat obsežnejša. Lanska je bila delo treh avtorjev, letos nas je stokrat več (morda ste med njimi kot pisec tvita ali k(o)ronske šale tudi vi). Bi radi vedeli, v kakšni »diktaturi« smo to leto živeli in kakšna nam je bila prihranjena? Brez skrbi, izvedeli boste v besedi in karikaturi. Ker je smeh pol zdravja, se cepite z njim. Verjemite: Še angelčki se bodo smejali, ko bodo našo Pratiko brali. Uredila Zlata Krašovec in Vinko Vasle, ilustracije Lan Seušek. Pratiko lahko naročite tukaj!

Zlata Krašovec se je rodila leta 1951 v Celju. Po maturi se je vpisala na Fakulteto za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. V čas študija sega tudi njeno prijateljevanje in sodelovanje z Vinkom Vasletom, ki traja še danes. Kot sama pravi je bilo že takrat zasajeno tudi prvo seme Pratike, o kateri bo danes spregovorila.

Po diplomi iz sociologije je bila kratek čas (11 mesecev) zaposlena na republiškem svetu zveze sindikatov. Sledila so štiri leta poučevanja na elektrotehniški šoli v Ljubljani. Nazadnje si je le priznala, da je njen pravi poklic novinarstvo. In se zaposlila na Kmečkem glasu, kjer je bil – kakšno naključje – Vinko Vasle glavni urednik. Poleg pisanja za Kmečki glas, kjer je ostala do upokojitve je bila redna sodelavka tednika Pavliha.

Od prve številke je sodelovala v reviji Mag, pri njenem nasledniku, tedniku Reporter, pa vse dokler njegova uredniška politika ni zajadrala v njej povsem tuje vode. Pisala je tudi za tednik Družina in njegovo mesečno prilogo Slovenski čas. Več let je bila sodelavka in urednica koprskega studia Radia Ognjišče. Še ne tako daleč nazaj pa je bila kolumnistka revije Demokracija.

Na pobudo skupine alternativnih novinarjev je leta 1984 sestavila odprto pismo slovenskih novinarjev, v katerem so podpisniki opozarjali na problem svobode tiska. V času Slovenske pomladi je z družino že živela v Kopru in se skupaj s soprogom angažirala, da je pomladni veter zavel tudi na Slovensko Obalo.

Napisala je dve knjigi za otroke Fant, Dečko in Pobič ter Jurijeva angela, ki sta izšli pri založbi Družina.

Voditelj oddaje Beremo Metod Berlec in akademski kipar Lan Seušek Foto: Nova24TV

Lan Seušek se je rodil leta 1987 v Ljubljani, osnovno šolo je obiskoval v Kopru, kjer je že kot otrok zahajal v kiparsko delavnico, ki jo je vodil akademski kipar Sašo Stevovič.

Po končani škofijski gimnaziji v Vipavi se je vpisal na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje. Akademijo je uspešno zaključil s predlogo upodobitve Marijinega vnebovzetja na pročelju koprske stolnice. Je tudi dobitnik študentske Prešernove nagrade za skupinski projekt Čakajoči.

Lan Seušek je upodobil že kar nekaj pomembnih mož, tako je upodobil Janeza Evangelista Kreka, Matija Slaviča za Teološko fakulteto, Franca Hladnika za Ljubljanski botanični vrt, v baziliki na Sveti Gori pa sta postavljena njegova portreta škofa Metoda Piriha in škofijskega upravitelja Mihaela Toroša.

Za cerkev Janeza Krstnika v Predloki je izdelal kamnit relief Razodetje na gori, ter stekleno poslikavo Rojstvo Janeza Krstnika. V cerkvi Svete Ane v Kopru je naredil dve poslikavi za spovednici: Te ni nihče obsodil in Izgubljena ovca.

V kiparski delavnici Lana Seuška, kjerkoli že si jo uspe urediti, vedno kaj nastaja. Zelo pogosto najde motive v Svetem pismu, drugič spet se posveti portretiranju.

Lan Seušek se ukvarja tudi z ilustracijami knjig. Med drugim je poskrbel za ilustracije Jezičnica, ki je izšla pri založbi filozofske fakultete ter seveda za karikature obeh naših Pratik.

Poleg svojega ustvarjanja Lan Seušek opravlja delo kustosa v galeriji Fortunata Berganta, ki se nahaja v prostorih založniškega podjetja Nova Obzorja, ki med drugim izdaja tudi revijo Demokracija.

Skratka, vabljeni k ogledu oddaje Beremo na televiziji Nova24TV! Vabljeni tudi na spletno stran www.vseknjige.si

Knjige naše založbe Nova Obzorja lahko naročite na [email protected] ali na 01 24 47 200.

Sorodne vsebine